Criza afectează mai puţin compania aeriană WizzAir, decât pe concurentele acesteia

Criza afectează mai puţin compania aeriană WizzAir, decât pe concurentele acesteiaWizzAir dispune de rezerve suficiente în sectorul transporturilor aeriene pentru a putea supravieţui crizei cauzate de pandemie şi va ieşi din criză cu un avantaj comparativ cu atât mai bun, cu cât creşte perioada în care restricţiile sunt menţinute – este de părere József Váradi, directorul general al companiei.

În timp ce majoritatea companiilor aeriene a reacţionat la regresul traficului aerian prin  reducerea flotei şi diminuarea reţelei de zboruri, WizzAir şi-a completat această reţea cu noi destinaţii şi a mărit flota prin achiziţionarea unor noi aeronave, pentru a ocupa o poziţie concurenţială cât mai avantajoasă în perioada care va urma pandemiei.
    
„Nici WizzAir nu are imunitate faţă de dificultăţile pe termen scurt ale sectorului, dar cu cât se va menţine perioada de restricţie, cu atât mai bună va fi situaţia noastră în momentul ieşirii din criză” – a declarat directorul general József Váradi într-un interviu dat agenţiei de ştiri Reuters. „În mod ironic, criza care se întinde pe perioadă lungă este de-a dreptul avantajoasă pentru WizzAir” – a adăugat.
    
Veniturile WizzAir au scăzut cu 77%, la 149,9 milioane euro, în al treilea trimestru al anului fiscal, încheiat în decembrie, în timp ce traficul de pasageri s-a redus tot cu 77%. Compania aeriană a încheiat trimestrul cu o pierdere de 115 milioane euro. Rezervele de active circulante ale companiei WizzAir, care însumează 1,2 miliarde euro, sunt însă suficiente pentru a supravieţui reducerii traficului pe o perioadă de încă doi ani.
    
Conform aprecierii WizzAir, traficul se va menţine la o cotă redusă încă cel puţin în primele trei luni ale acestui an, în perioada verii însă vor apărea deja primele semne ale unei cereri în creştere. De altfel, anul în curs va fi cel al „însănătoşirii după criză”. Raportului trimestrial al companiei WizzAir nu a conţinut previziuni cu privire la anul fiscal următor.
    
Acţiunile WizzAir au înregistrat o creştere de 0,3% la Londra, după publicarea raportului trimestrial, în timp ce valoarea acţiunilor easyJet a scăzut cu 2,5%. Venitul trimestrial al companiei easyJet a scăzut cu 88%, până la cifra de 165 milioane lire sterline.

MTI/Reuters

X