Cercetarea descendenţei familiei Huniazilor a început cu deschiderea mormântului lui Ioan Corvin

Cercetarea descendenţei familiei Huniazilor a început cu deschiderea mormântului lui Ioan Corvin

Cercetarea descendenţei familiei Huniazilor a început cu deschiderea mormântului lui Ioan Corvin şi al fiului său în Croaţia – a anunţat marţi Miklós Makoldi, şeful Centrului Arheologic al Institutului de Cercetare a Maghiarimii, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului de radio naţional Kossuth.

Fiul şi nepotul lui Matia Corvin, Ioan şi Cristofor Corvin, au fost înmormântaţi în mănăstirea paulină de la Lepoglava (Croaţia). Locul de înhumare a fost deja cercetat în sec. al 19-lea, totuşi s-a putut spera că osemintele s-au păstrat în condiţii bune – a subliniat Miklós Makoldi.
    
Speranţa s-a adeverit, după îndepărtarea dalei mormântului s-a reuşit identificarea rămăşiţelor unui bărbat în jur de 30 de ani şi ale unui băieţel de 6 ani. Pe şoldului adultului s-au găsit deformări ce indică în mod clar şchiopătura menţionată şi în sursele scrise referitoare la Ioan Corvin. Prin urmare se presupune că este vorba într-adevăr de rămăşiţele pământeşti ale fiului şi nepotului regelui Matia Corvin.
    
Din oseminte s-au prelevat probe arheogenetice care pot ajuta şi la identificarea rămăşiţelor regelui Matia. Domnitorul a fost înmormântat, ca şi mulţi alţi regi ai Ungariei, în bazilica din Székesfehérvár, însă osemintele s-au amestecat în urma devastărilor din epoca dominaţiei otomane. Rămăşiţele găsite pe teritoriul bazilicii, printre care cele ale regilor, episcopilor şi aristocraţilor se află astăzi complet amestecate în Osuar.
   
 În cazul în care identificarea osemintelor lui Matia va avea succes, regele va putea fi reînhumat în condiţii decente – a evidenţiat Miklós Makoldi. El a mai menţionat că analiza eşantioanelor prelevate va dura câteva luni. În continuare se va deschide Osuarul şi va începe analiza şi identificarea celor aproximativ 600 de oseminte adunate acolo.

X