FOTO: S-a găsit o colecţie de obiecte de artă îngropată lângă Lacul Balaton în timpul celui de-al II-lea Război Mondial
O colecţie de aproximativ 3.000 de monede, bijuterii şi suveniruri au fost descoperite în februarie, într-o pivniţă a unei case din orașul Keszthely din apropierea lacului Balaton, unde, probabil, au fost ascunse de către proprietarii evrei, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, înainte de deportare.
Bálint Havasi, directorul Muzeului Balaton, a declarat despre colecţia inestimabilă că, din cele 2776 de monede, cea mai mare parte provine din perioada Imperiului Roman, o mică parte dintre acestea este din aur iar cea mai mare parte din argint, alături de care au fost găsite 24 de bijuterii.
Obiectele au fost aşezate în borcane şi îngropate în pământul pivniţei de către foştii proprietari ai casei, în 1944, ele fiind descoperite accidental, în luna februarie, de persoane care au cerut să rămână în anonimat.
Acestea au dorit să extragă apa prin pompare din subsolul casei, situată în centrul oraşului Keszthely, iar pentru această operaţiune a trebuit săpată o groapă mai mică şi astfel s-au lovit de primul borcan cu monede. În total, au ieşit la iveală un borcan spart şi 5 nevătămate, bine etanşate, după care, găsitorii au informat secretarul primăriei care, la rândul său, a contactat Muzeul Balaton – a semnalat directorul.
El a mai adăugat că, pe baza gravurilor găsite pe bijuterii, s-a constatat că descoperirea inegalabilă poate fi legată de familiile Pollák şi Rosenberg din Keszthely şi că, probabil, proprietarii le-au ascuns înainte de 20 iunie 1944, adică înainte de deportarea evreilor din Keszthely.
Arheologul Ferenc Redő, expert numismatic, a explicat că, pe baza primelor examinări ale colecţiei, este cert că primele piese provin din perioada de dinaintea erei noastre cu 200-300 de ani, iar ultimele din anii 1940. O parte semnificativă a monedelor de peste 2.000 de ani provine din perioada Imperiului Roman, iar cea mai mare parte a colecţiei numismatice din secolele XVII-XIX.
Cu siguranţă, este rezultatul unei activităţi conştiente de colecţionar, majoritatea monedelor care apar în colecţie provin, în mare parte, din Bazinul Carpatic. Există monede germane, italiene, spaniole, portugheze sau britanice, printre ele găsindu-se chiar şi monede sovietice din anii 1920. Probabil, în urma unor schimburi, în colecţie au ajuns şi monede din Japonia, China sau ţările arabe despre care, anterior, nu existau informaţii.
Gábor Rejtő, preşedintele filialei din Keszthely a Comunităţii Evreieşti Unite din Ungaria, a reamintit că 829 de evrei au fost deportaţi din Keszthely în cel de-al II-lea Război Mondial, însă doar 64 au supravieţuit, iar dintre aceştia doar jumătate s-au întors în oraş. El a precizat că această colecţie poate fi atribuită medicului de circumscripţie, Samu Rosenberg, care a fost căsătorit cu una din fiicele comerciantului de sticle, Ferenc Pollák, şi acestuia din urmă, însă nu se ştie dacă descendenţii lor mai trăiesc.
Ferenc Ruzsics, primarul oraşului Keszthely, a anunţat că administrația locală a înştiinţat statul maghiar pentru a se face clarificările necesare în privinţa proprietăţii obiectelor găsite. Colecţia inegalabilă se doreşte a fi prezentată publicului larg în primul week-end din iunie, la Keszthely, cu ocazia Zilei Oraşului.
mti
viziteazaungaria.ro