Pompieri din România au ajuns la Szeged pe Mureş, cu o plută realizată din flacoane de plastic!

Pompieri din România au ajuns la Szeged pe Mureş, cu o plută realizată din flacoane de plastic!

După parcurgerea a peste 700 de kilometri, la două săptămâni de la pornire, pompierii din orașul transilvănean Gheorgheni au ajuns la Szeged (Seghedin) pe Mureş cu o plută realizată din flacoane de plastic, prin acţiunea lor dorind să atragă atenţia asupra protecţiei mediului.

Plutaşii ambarcaţiunii au fost întâmpinaţi la Szeged de primarul László Botka şi de Béla Kakas, preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád. Echipajul format din 8 membri a pornit pe o plută în data de 1 aprilie din Remetea, judeţul Harghita – situat la 50 de km de Izvorul Mureşului. Ambarcaţiunea constă din două cadre metalice, având fiecare o suprafaţă de 12 metri pătraţi, între ele sunt fixate cele 3.000 de flacoane de plastic, dirijarea ambarcaţiunii fiind asigurată cu ajutorul vâslelor şi a unei cârme.

După sosire, unul dintre pompieri, Zoltán Szabó, a declarat jurnaliştilor că, în linii mari, călătoria s-a desfăşurat conform planurilor, doar că au supraestimat viteza de curgere a râului şi, astfel, călătoria a durat 16 zile în loc de cele două săptămâni planificate.

Cea mai dificilă sarcină a fost în momentele în care, la baraje, pluta a trebuit desfăcută în două bucăţi pentru a o scoate din apă, dar au fost ajutaţi, ocazional, de pompierii din localităţile apropiate. Dificultăţi au mai creat şi ploile din ultima săptămână dar, spre sfârşitul drumului, vremea s-a îmbunătăţit, a declarat pompierul.

Cei 8 pompieri lucrează împreună şi în cadrul unităţii unde sunt angajaţi şi nu le-a fost străină nici aventura pe apă: anul trecut au parcurs traseul Oltului, atunci însă cu barca.

Potrivit lui Zoltán Szabó, partea superioară a Mureşului este deosebit de frumoasă, deşi prima jumătate a drumului a semănat mai degrabă a rafting. Cursul rapid al râului şi curbele înguste au lăsat urme pe plută, aproape în fiecare zi trebuia reparat câte ceva pe ambarcaţiune.

Deşi s-au întâlnit şi cu zone în care era gunoi, valea Mureşului este mai curată decât şi-au imaginat – a declarat pompierul din Gheorgheni, adăugând că are încredere în acţiunea lor în ceea ce priveşte atragerea atenţiei a celor care trăiesc de-a lungul Mureşului, să acorde mai multă atenţie mediului înconjurător.

mti
viziteazaungaria.ro

 

X