800 de ani de la resfinţirea bisericii Abației Pannonhalma – Creştinismul reprezintă fundamentul moral al Ungariei

800 de ani de la resfinţirea bisericii Abației Pannonhalma – Creştinismul reprezintă fundamentul moral al Ungariei

(MTI) – Creştinismul, respectarea consecventă a învăţăturilor lui Hristos, constituie fundamentul moral al Ungariei. Nu există ţară şi nu există societate care să funcţioneze fără o bază morală şi fără ordine – a subliniat Tamás Sulyok, preşedintele Ungariei, în discursul său festiv susţinut, marţi, la Pannonhalma.

După liturghia oficiată cu ocazia aniversării a 800 de ani de la reconstrucţia şi resfinţirea, în evul mediu, a bisericii mănăstirii din Pannonhalma, în cinstea Sfântului Martin, şeful statului a declarat: Pannonhalma are şi astăzi un rol important în păstrarea creştinismului în ţara noastră, în asigurarea viitorului naţiunii noastre, astfel încât generaţiile următoare să-şi menţină credinţa şi identitatea creştină maghiară.

Pannonhalma este un loc unde de 1000 de ani se vorbeşte limba păcii,  „această cunoaştere a limbii” este astăzi de o nevoie arzătoare pentru întreaga lume, a afirmat preşedintele.

Conflictele, judecăţile, ura şi războiul se retrag doar acolo unde dialogul, respectul şi demnitatea umană îşi găsesc locul – a adăugat acesta.

Tamás Sulyok a subliniat că Pannonhalma s-a născut odată cu statul ungar, a supravieţuit furtunilor secolelor, demonstrând astfel că s-a construit pe baze neclintite, de piatră. Acesta a adăugat că istoria abaţiei s-a scris împreună cu cea a naţiunii, în timp ce Muntele Sfântului Martin a devenit unul dintre simbolurile principale ale creştinismului în Ungaria.

Biserica, în care s-a rugat şi regele nostru ctitor al statului, a fost vizitată de-a lungul generaţiilor de mii de pelerini, iar mănăstirea, cu mici întreruperi, a fost mereu căminul călugărilor benedictini. La fel ca în Eger şi Pannonhalma, puterea zidurilor nu se află în piatră, ci în apărătorii lor – a explicat preşedintele.

După discurs, a fost prezentată moneda comemorativă, cu patină de bronz, dedicată Abaţiei Benedictine din Pannonhalma, emisă de Banca Naţională a Ungariei (MNB). În data de 28 august, MNB va emite această monedă ca parte a celei de-a 11-a serii de monede comemorative dedicate locurilor de memorie naţională, pentru a marca 800 de ani de la resfinţirea bazilicii renovate şi 10 ani de la declararea mănăstirii ca loc de memorie naţională.

Moneda comemorativă, cu o valoare nominală de 3 000 de forinţi (38 lei) şi un diametru de 37 de milimetri, va fi emisă într-un tiraj de 10 000 de exemplare. Pe aversul monedei apare un fragment din actul de fondare al abaţiei, iar pe revers, statuia Sfântului Mór de Pannonhalma, realizată de Stremeny Géza. Pe partea din spate este vizibil complexul arhitectural al abaţiei şi împrejurimile acestuia.

X