Vizita papală – Papa Francisc: Avem nevoie de pace, cu leagăne pentru copii, nu un viitor plin de morminte

Vizita papală – Papa Francisc: Avem nevoie de pace, cu leagăne pentru copii, nu un viitor plin de morminte

„Fiţi porţi deschise!”, le-a cerut Papa Francisc credincioşilor, duminică, la Budapesta, la Liturghia celebrată în Piaţa „Kossuth Lajos” din faţa Parlamentului ungar. La finalul slujbei, Suveranul Pontif a cerut liderilor lumii să clădească pacea şi s-a rugat pentru un viitor cu leagăne pentru copii, nu plin de morminte.

    
Papa i-a îndemnat pe cei prezenţi să încerce să fie ca Isus, porţi deschise, porţi care nu se închid în faţa nimănui, porţi prin care oricine poate intra şi experimenta frumuseţea iubirii şi a iertării Domnului.
    Acesta le-a cerut credincioşilor să îl lase pe Domnul vieţii, care mângâie şi vindecă, să intre în inimile lor, iar aceştia să iasă în societate şi să devină porţi deschise. „Să fim deschişi unii faţă de alţii şi primitori, pentru a ajuta Ungaria să crească pe calea fraternităţii şi a păcii”, a afirmat Papa Francisc.
    Apelând la imaginea evanghelică a Bunului Păstor, acesta a explicat că Păstorul cel Bun mai întâi „îşi cheamă oile nominal”, după care „le conduce”.
    
Isus a venit ca Păstorul cel Bun al umanităţii pentru a ne chema pe nume şi a ne conduce acasă. Şi chiar şi astăzi, în toate situaţiile vieţii, în „pierderile noastre, în temerile noastre, în sentimentul ocazional de înfrângere, în închisoarea tristeţii care ameninţă că ne ia libertatea, el ne cheamă”. El vine pentru „a ne vindeca rănile şi a lua asupra sa slăbiciunile noastre, pentru a ne chema la unitate în turma sa”, a mai spus Papa Francisc.
    
Suveranul Pontif a declarat că este frumos că la Sfânta Liturghie sunt împreună episcopi şi preoţi, călugări şi credincioşi, şi este bine că această bucurie este împărtăşită cu reprezentanţii altor confesiuni creştine, cu liderii comunităţii evreieşti, cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai corpului diplomatic.
    Aceasta este catolicitatea, a explicat papa Francisc şi a subliniat că Bunul Păstor i-a chemat pe creştini să accepte şi să transmită iubirea sa, pentru ca turma sa să fie primitoare şi niciodată excluzivă.
    
Acesta a subliniat că, după ce Bunul Păstor şi-a chemat oile pe nume şi le-a adunat în turmă, „le conduce” şi le trimite în lume pentru a deveni, cu îndrăzneală şi fără teamă, propovăduitori ai Veştii Bune, martorii iubirii.
    Isus a spus: „Eu sunt poarta. Cine intră prin mine va fi mântuit, va intra şi va ieşi, şi va găsi păşune”, a rostit citatul Papa Francisc. Isus este poarta care a fost larg deschisă pentru ca „noi să putem intra în comuniune cu Tatăl, dar, aşa cum ştim cu toţii, poarta deschisă nu este doar pentru a intra undeva, ci şi pentru a părăsi locul în care ne aflăm”, a explicat Suveranul Pontif.
    
Isus este acea poartă care ne dirijează spre lume, ne invită să „ieşim în întâmpinarea fraţilor noştri”. Cu toţii suntem invitaţi să „ieşim din zona noastră de confort şi să avem curajul să ajungem la toate periferiile unde este nevoie de lumina Evangheliei”, a subliniat Papa Francisc.
    Acesta a descris imaginea porţilor închise ca fiind tristă şi dureroasă: porţile închise ale egoismului, ale individualismului într-o societate care ameninţă să îi consume pe mulţi cu singurătatea; porţile închise ale indiferenţei faţă de suferinţă şi de săraci; porţi închise faţă de străini, refugiaţi şi săraci”, a înşirat Suveranul Pontif. În cele din urmă, a menţionat porţile închise ale comunităţilor ecleziale: „închise în ele însele”, închise faţă de lume, închise faţă de cei care sunt „în afara ordinii”, închise faţă de cei care caută iertarea lui Dumnezeu.
    
„Fraţilor, vă rog, să deschidem porţile!”, s-a adresat Papa Francisc credincioşilor, repetând de două ori.
    Rugămintea universală a fost rostită în şapte limbi: maghiară, germană, ucraineană, română, croată, slovacă şi slovenă.
    Liturghia euharistică a fost celebrată de cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom şi Budapesta. Credincioşii s-au împărtăşit în mai multe locuri ale pieţei.
    La finalul slujbei, Péter Erdő i-a mulţumit Papei Francisc pentru că a venit „la un popor care are o limbă fără asemănare în întreaga lume”, la un popor care, de 1000 de ani, este ataşat cu dragoste de creştinismul occidental, popor care de multe ori a simţit că a fost uitat.
    
Péter Erdő a subliniat că popoarele care trăiesc de-a lungul Dunării au învăţat că marele fluviu nu este doar o graniţă, ci, „dacă construim poduri cu competenţă înţeleaptă, acesta leagă şi popoare”. Spre exemplu, acesta l-a menţionat pe regele Sfântul Ştefan, care este venerat astăzi ca sfânt atât de Biserica Catolică, cât şi de cea Ortodoxă, deoarece l-a propovăduit pe Hristos într-o perioadă în care exista încă unitate deplină între Bisericile din Est şi Vest.
    La slujbă au participat: preşedintele Ungariei, Katalin Novák, premierul Viktor Orbán şi preşedintele Parlamentului, László Kövér.

MTI

perfect-tour.ro
X