Începe Festivalul de Primăvară din Budapesta

Începe Festivalul de Primăvară din Budapesta

Azi începe Festivalul de Primăvară din Budapesta, cel mai important eveniment multicultural din Europa Centrală. Din 30 Martie până pe 22 Aprilie se vor organiza peste 150 de evenimente în 40 de locații din capitala Ungariei.

Festivalul începe cu un concert Ferenc Liszt dar de paștele catolic ne vom putea delecta cu cei de la Ansamblul Orfeo și Corul Purcell Și în acest an vom avea o legendă a muzicii la Budapesta: Sir Roger Norrington în vârstă de 84 de ani este dojenul comunității internaționale  de dirijori. Desigur și artiștii tineri de renume vor concerta în 2018, carismatica Emmanuelle Haïm vine cu un spectacol propriu, numit Le Concert d’Astrée.

Probabil cele mai așteptate seri sunt legate de ce pianiști. Vom avea ocazia să asistăm la concertele oferite de Martha Argerich & Kremerata Baltica, Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman și Filarmonia din Viena, Rudolf Buchbinder și City of BirminghamSymphony Orchestra, dar și celebra Yuja Wang.

Kurt Elling, câștigător al premiilor Grammy vine la Budapesta cu albumul apărut pe 23 Martie, cu The Questions. 

La categoria munzică ușoară îi avem pe canadienii de la Braids, cei care vin pentru prima dată în Budapesta. Pe legendarul vapor A38 va urca pe scenă și francezezul Chapelier Fou, dar și genialii Grandbrothers. În clubul Akvárium va cânta  germanul Henrik Schwarz și pianistul Bugge Wesseltoft din Norvedia, dar avem ocazia să îi vedem live formația iconică Jazzanova și faimosul cântăreț Paul Randolph.

Desigur vorbim despre un festival uriaș, astfel că instituțiile de cultură din țara vecină s-au aliat astfel ca în cadrul Budapest Art Week peste 70 de muzee, galerii de artă și spații culturale își deschid porțile pentru vizitatori. De exemplu, din data de 5 Aprilie în Muzeul Ludwig putem vizita expoziția Revoluția Permanens în care artișt contemporani din Ucraină își prezintă creațiile.

Pentru mai multe detalii vizitați btf.hu.

 

X