Degustați 250 de feluri de cârnaţi de casă la Pomana Porcului din Budapesta!

Degustați 250 de feluri de cârnaţi de casă la Pomana Porcului din Budapesta!

Anul acesta, între 11-13 octombrie, se va organiza Festivalul Cârnaților în Magyar Vasúttörténeti Park, adică Muzeul Căilor Ferate Maghiare din Budapesta. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu diferite activități pentru familii, spectacole folclorice, prezentări despre tăiatul porcului şi un târg mare de cârnaţi. Timp de trei zile pe cele 10 hectare dedicate festivalului se vor desfășura o mulțime de programe interesante, iar de distracția publicului vizitator vor avea grijă mai mulți artiști renumiți.

Cel mai mare festival gastronomic de la Budapesta, Festivalul Cârnaţilor şi al Pomenii Porcului se află deja la a patra ediție. În al doilea weekend din octombrie, Parcul Muzeului Feroviar și parcul de lângă acesta, Parcul Víztorony (parcul castelului cu apă) vor fi complet amenajate cu atracții (trecerea dintre cele două parcuri este liberă). În Parcul Víztorony va fi strada Tájház, la capătul căreia se află casa tradițională Békéscsabai Tájház, o casa veche de 140 de ani și mobilată cu antichități. Tot aici se poate gusta cârnațul de renume mondial Csabai. În curtea casei tradiționale vor fi activități interactive pentru cei mici, iar în fața casei va fi amenajat teatrul pentru copii. Lângă casa tradițională va fi o mini grădină zoologică, unde copiii vor putea mângâia și hrăni animalele. La expoziția interactivă de unelte agricole vizitatorii vor putea încerca dezghiocarea porumbului, măcinarea și curățarea dovleacului.

Vizavi de țarcuri va fi principala atracție: în fiecare zi de festival se vor desfășura prezentări despre tăierea porcului şi întregul proces de prelucrare a cărnii. În timpul prezentărilor porcul este prăjit pe paiele căzut dintr-o batoză veche 125 de ani, după care este tranșat și prelucrat cu unelte tradiționale de către măcelarii profesioniști îmbrăcați în haine tradiționale ungurești. Oamenii veniți din oraș vor putea vedea cum se tăia porcul în vremea bunicilor noștri. Întreaga procedură a prelucrării cărnii o să fie prezentat detaliat, care vor dura circa 4 ore și vor conține informații despre tot ce ține de umplerea cârnaților până la prăjirea jumărilor.

Prezentări despre pomana porcului se vor desfășura nu doar în Parcul Víztorony, ci și în Disznótoros Sátor (cortul pomenii porcului), amenajat în parcul mare, unde va fi organizat și cheful de pomana porcului. La festival copii vor beneficia de parc de joacă, castel gonflabil, tobogan gonflabil, atelier de fierărie, pictură pe față, instruire de tir cu arcul și iurtă, unde vizitatorii pot îmbrăca hainele tradiționale și pot încerca armele specifice timpurilor cuceririi de către maghiari a Bazinului Carpatic.

Trei autobuze de festival cu podele joase vor circula încontinuu în timpul festivalului și vor transporta vizitatorii între Nyugati Pályaudvar (Gara de Vest) și Parcul Vasúttörténeti. Transportul cu autobusul este gratuit! Parcarea și folosirea toaletei publice este tot gratuită.

Festivalul va avea trei „străzi de cârnați”, unde producătorii vor oferi spre vânzare 250 de feluri de cârnaţi „de casă”:
• Strada cârnaților subțiri (Vékonykolbász utca)
• Strada cârnaților groși (Vastagkolbász utca)
• Strada pomenii porcului (Disznótoros utca).

Noutate va fi Strada Cașcavalului și Condimentelor (Sajt és Fűszer utca). Pe aceste străzi se vor putea gusta și cumpăra următoarele delicii gastronomice: cârnați, caltaboș, slănină, jumări, cașcaval, miere, gem, condimente, etc… Conform tradiției, pregătirea pentru iarnă se face cu aprovizionarea cămarei.

Calitatea cârnaților prăjiți este o prioritate la Festivalul Cârnaților și al Pomenii Porcului. De servirea oaspeților cu preparate culinare ungurești se vor ocupa cele mai cunoscute gazde ale Ungariei. În Cortul pomenii porcului (Disznótoros sátor) și la Fântâna decorativă (Díszkút) oaspeții vor fi primiți de gazdele restaurantului Horvátháza cu diferite preparate de carne de porc și prezentări despre prelucrarea cărnii. Deliciile culinare au gust mai bun dacă sunt stropite cu țuică de cea mai bună calitate. La festival, publicul vizitator va avea oportunitatea de a gusta din produsele speciale ale berăriilor și a cramelor din Ungaria.

La Festivalul de Cârnați și Pomana Porcului sortimentele expuse de cârnați sunt unice în Ungaria, iar vizitatorii veniți aici vor putea alege dintre aproximativ 250 de feluri de cârnaţi de casă. Produsele expuse vor fi de toate felurile: de la cârnați de casă din carne de oaie până la cârnații picanți Csabai. În afară de produsele tradiționale din carne de porc vor mai fi expuse cașcavaluri de casă, gemuri, miere, condimente, kürtös kalács și multe alte produse tradiționale care nu se găsesc în magazine. Pe de altă parte, nici vizitatorii care sunt interesați de băuturi tradiționale nu vor pleca dezamăgiți, pentru că special pentru ei vor fi expuse o mulțime de băuturi tradiționale: vinuri, bere și țuică, toate de cea mai bună calitate.

Structura programelor muzicale este următoarea: vineri „Fásy Mulató” cu mai mulți interpreți cunoscuți. Sâmbătă va fi petrecerea cea mai mare, atunci în Sala Orient va urca pe scenă formația cunoscută „3+2” și o formație surpriză. Duminică va avea loc Seara de muzică retro când pe scenă vor urca cântăreți renumiți de muzică veche.

În cadrul festivalului vor fi organizate mai multe programe diferite: expoziție de locomotive cu aburi, expoziție de vagoane, expoziție de modele de căi ferate, diorame și machete auto, prezentări de maşini oldtimer şi motoare de epocă. În timpul festivalului se vor desfășura toate programele de timp liber a Parcului Vasuttörténeti: drezine, tramvaie trase de cai, placa turnantă pentru întoarcerea locomotivelor, trenulețe, locomotivă cu aburi și faimoasa locomotivă diesel Nohab.

Biletele se pot cumpăra și la fața locului cu plata cash (cu forinți maghiari) sau cu cardul. Prețul biletelor: adulți 2.500 HUF, copii 2.000 HUF (copii sub 14 ani; copii sub 3 ani au intrare liberă), bilet familial 7.500 HUF (2 adulți + 2 copii), pensionari 2.000 HUF

În toate cele trei zile primele 1000 de adulți veniți la festival vor avea parte de o degustare de vin, care se va desfășura lângă Fântâna decorativă (Diszkút) la standul numit ” Sápi gyümölcsbor”. În simigerii amenajate se va putea cumpăra ”Meniul Pomana Porcului” (Disznótoros menű) la prețul de 1.700 HUF, meniul incluzând și țuica.

Programul de deschidere a festivalului:
Vineri: 12:00 – 22:00
Sâmbătă: 09:00 – 22:00
Duminică: 09:00 – 22.00

Pentru mai multe informații actualizate accesați www.kolbaszfeszt.hu

X