Un artist originar din România a donat două tapiserii de mari dimensiuni, Muzeului de Arte Aplicate de la Budapesta

Un artist originar din România a donat două tapiserii de mari dimensiuni, Muzeului de Arte Aplicate de la Budapesta

Artistul plastic Klára Tamás, care s-a născut în România, a donat Muzeului de Arte Aplicate de la Budapesta două dintre tapiseriile sale de mari dimensiuni, intitulate „Davizi şi Goliaţi„, respectiv „Phoenix”.

Este vorba despre o donaţie semnificativă, întrucât până acum, în colecţia muzeului nu s-a regăsit vreo tapiserie contemporană de dimensiuni atât de mari (4,3×2,8 metri, respectiv 5,9×4,8 metri), a declarat directorul adjunct al instituţiei, înainte de ambalarea tapiseriilor, la Budapesta, pentru agenţia de presă MTI. Zsombor Jékely a subliniat: lucrările donate acum de Klára Tamás evocă tapiseriile uriaşe ţesute în perioada renascentistă şi barocă, şi reprezintă o adiţie foarte importantă pentru colecţia de tapiserii contemporane a muzeului. Directorul adjunct a explicat: aceste compoziţii pitoreşti ale lui Klára Tamás au fost „transpuse” în limba artei tapiseriilor, în China, într-o manufactură specializată.

De la Noémi Ferenczy încoace, în Ungaria sunt mai răspândite tapiseriile de mici dimensiuni, ţesute de către artist însuşi, a amintit Zsombor Jékely. În schimb, lucrările intitulate „Davizi şi Goliaţi”, respectiv „Phoenix” sunt unele realizate în tehnica tapiseriilor ţesute manual în baza conceptului unui pictor-designer. Acesta este, de fapt, modul tradiţional de a face tapiserie: aşa au fost realizate şi tapiseriile lui Raffaello sau Rubens, a menţionat istoricul de artă.Klára Tamás a povestit, pentru MTI, că s-a mutat de la New York în Ungaria în urmă cu şase ani; proiectul pentru cele două tapiserii donate acum muzeului au fost realizate când se afla, încă, în Statele Unite ale Americii.

Ambele lucrări pornesc de la picturi în ulei ale lui Klára Tamás, în baza cărora au fost realizate planurile pentru aceste tapiserii ţesute manual, în stil aubusson. La realizarea tapiseriei „Phoenix”, care a fost ţesută manual, au lucrat zece oameni, timp de doi ani, iar la „Davizi şi Goliaţi” s-a lucrat un an şi jumătate, a specificat artista.

„Acum am simţit că lucrările mele ar trebui să ajungă într-un loc în care să fie accesibile pentru publicul larg, să poată fi văzute de toată lumea”, a spus Klára Tamás despre motivele care au stat la baza donaţiei. A mai adăugat că aceste tapiserii îi sunt foarte dragi, iar după renovarea care se află în curs la Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, instituţia va avea posibilitatea să expună lucrări de dimensiuni atât de mari.

Klára Tamás s-a născut în 1946, la Târgu Mureş şi a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, la secţia de grafică. Între 1972 şi 1982 a lucrat ca designer grafic pentru editurile Meridiane şi Kriterion din Bucureşti, iar mai târziu a trăit la New York.
Lucrările sale se regăsesc în mai multe colecţii publice importante; operele sale grafice sunt păstrate, de exemplu, şi în colecţii ale MoMA din New York sau Albertina din Viena.

ViziteazaUngaria.ro
MTI/Kovács Tamás

perfect-tour.ro
X