Cât poate câştiga Ungaria cu Campionatul Mondial de Atletism

Cât poate câştiga Ungaria cu Campionatul Mondial de Atletism

Campionatul Mondial de Atletism de la Budapesta, care începe sâmbătă, aduc deja multe beneficii concrete şi unesc naţiunea. La Budapesta s-a vindecat o rană a peisajului, s-a reînnoit o zonă degradată. Oraşul a devenit un loc mai frumos, mai verde, unde e mai bine de trăit. Competiţia mondială dă un mare impuls turismului, aducând o jumătate de milion de nopţi de cazare în hotelurile din Ungaria. Ne aflăm la poarta succesului, iar acesta este rezultatul a şase ani de muncă în echipă, pentru care trebuie să le mulţumesc tuturor – a declarat agenţiei de presă MTI Balázs Fürjes, copreşedinte al comitetului de organizare a campionatului mondial.

Balázs Fürjes a îndrumat pregătirea şi planificarea Parcului de agrement şi sport din Ferencváros, care include şi Centrul Naţional de Atletism, tot el a gestionat candidatura reuşită pentru organizarea campionatul mondial. El a declarat că amplasamentul şi concepţia centrului de atletism, precum şi includerea acestuia într-un nou parc de agrement şi sport, mult mai mare, s-a decis de către Comitetul Olimpic Ungar, Federaţia Ungară de Atletism, consiliile locale ale Budapestei şi sectorului Ferencváros şi guvernul ungar în cadrul candidaturii Budapestei pentru organizarea jocurilor olimpice, proiect depus de capitala ungară în 2015. Amplasamentul a fost situat pe malul Dunării, în Ferencváros, pe locul unei zone degradate.
    
„Centrul Naţional de Atletism este mult mai mult decât un stadion, el reprezintă şi un proiect de regenerare urbană, prin care au fost reînnoite 15 hectare de teren contaminat, lăsat în paragină. Locul ruginii a fost luat de verdeaţă, locuitorii Budapestei pot profita din nou de zona din Ferencváros situată pe malul Dunării” – a subliniat Fürjes.
    
El a adăugat că centrul sportiv cu o capacitate de 35 000 de locuri ocupă o treime din parc. După încheierea competiţiei mondiale, tribunele vor fi reduse la o capacitate de până la 15 000 de spectatori, iar tribunele provizorii vor fi înlocuite de o pistă de alergare de 800 de metri înălţată, panoramică, accesibilă tuturor. Centrul de atletism va găzdui de asemenea o grădiniţă de sport gestionată de administraţia locală, iar centrul de antrenament va fi deschis şi studenţilor de la universităţile renumite care se află în zonă.  

La exploatarea centrului de atletism construit în parc vor contribui an de an câteva competiţii naţionale şi internaţionale, antrenamentele, sporturile competitive pentru adulţi şi juniori, sportul studenţesc şi sporturile recreative – a detaliat copreşedintele comitetului de organizare. Pe lângă acesta, terenurile de joacă şi de sport, spaţiile verzi ale parcului, precum şi deschiderea spre malul Dunării vor face din această zonă un loc preferat de mulţi locuitori ai Budapestei – a adăugat el.  

„Centrul de atletism este clădirea publică cea mai ecologică din Ungaria, cu răcire şi încălzire asigurată 100% din surse de energie regenerabilă, pentru care au fost instalate în sol 200 de sonde geotermice” – a relatat Balázs Fürjes. El a subliniat că procesul de construcţie a durat doi ani şi jumătate, oferind locuri de muncă pentru 5000 de maghiari, iar construcţia a consumat o cantitate de oţel echivalentă cu trei poduri cu lanţuri şi beton suficient pentru zece blocuri cu zece etaje.

El a reamintit că acesta va fi primul campionat mondial de atletism organizat în Europa Centrală, Budapesta înscriindu-se pe o listă de oraşe gazdă prestigioase, alături de Londra, Paris, Roma, Berlin, Tokyo, Beijing, Helsinki şi Doha.  

El a subliniat numeroasele avantaje pentru capitala ungară, de pe urma găzduirii unuia dintre cele mai mari evenimente sportive din lume, care este momentul sportiv cel mai important al anului 2023 şi cea mai mare competiţie organizată vreodată de Ungaria.

„Este o oportunitate uriaşă pentru sportul ungar, un mare impuls pentru atletismul ungar, o sursă de inspiraţie pentru copii, o motivaţie pentru a duce un stil de viaţă sănătos şi totodată un element de dezvoltare urbană care elimină una dintre petele ruşinoase ale Budapestei. Atenţia uriaşă de care beneficiază va pune Budapesta pe harta lumii” – a spus Balázs Fürjes, subliniind că, după şase ani de muncă în echipă, succesul va fi al Ungariei, iar campionatul mondial va unifica naţiunea. „Succesul comun ne va întări respectul pentru sine, încrederea în noi înşine şi solidaritatea între maghiari” – a declarat el.

„Campionatul Mondial de Atletism este unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume, iar în 2023 va fi cel mai mare eveniment de acest gen. Nu am organizat niciodată în Ungaria un eveniment sportiv care să fie însoţit de un interes atât de mare. Numărul de bilete vândute va depăşi cu mult 300 000, vom fi aproape de capacitatea maximă în mai multe seri, aşa că, dacă mai doriţi să cumpăraţi bilete, trebuie să vă grăbiţi! Vor sosi peste 2000 de concurenţi din peste 200 de ţări, o participare comparabilă doar cu Jocurile Olimpice, niciun alt campionat mondial nu o poate egala. Spectatorii campionatului mondial vor sosi din peste 100 de ţări şi vor petrece peste o jumătate de milion de nopţi în hotelurile Ungariei” – a precizat Balázs Fürjes.

MTI

X