Oraşele Debrecen şi Oradea îl comemorează împreună pe poetul maghiar Ady Endre, decedat în urmă cu 100 de ani

Oraşele Debrecen şi Oradea îl comemorează împreună pe poetul maghiar Ady Endre, decedat în urmă cu 100 de ani

Oraşele Debrecen şi Oradea îl comemorează împreună, cu programe comune, pe poetul maghiar Ady Endre, decedat în urmă cu 100 de ani, s-a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Debrecen. Viceprimarul oraşului maghiar Debrecen, Szabolcs Komolay a subliniat că cele două oraşe au jucat un rol determinant în viaţa lui Ady Endre: a studiat dreptul la Debrecen, iar cariera sa de artist şi poet s-a împlinit la Oradea. Edilul orădean a reamintit că cele două oraşe au încheiat, în 2014, un acord de cooperare în vederea sincronizării evenimentelor culturale ale instituţiilor proprii, iar sub ediga acestei cooperări, şi comemorarea a 100 de ani de la moartea poetului se face împreună.

Comemorarea va fi marcată prin plimbări de descoperire a istoriei locale şi spectacole care vor prezenta relaţia dintre Ady Endre şi Debrecen, respectiv Oradea, a spus directorul Bibliotecii Péter Méliusz Juhász din Debrecen, Béla Lóránt Kovács.

Directorul Muzeului Déri din Debrecen, János Angi a semnalat faptul că pentru elevii de clasele V-VIII şi cei de liceu vor fi organizate diverse activităţi de educaţie prin joacă, iar studenţii de la universitate vor fi invitaţi la plimbări cu tematică literară şi spectacole de teatru. Prin colaborare cu diverse personalităţi publice, actori şi profesori universitar vor avea loc o serie de conferinţe cu titlul „Ady şi cu mine”.

Directorul general al Teatrului Szigligeti din Oradea, Katalin Czvikker a subliniat că, printre altele, teatrul orădean se pregăteşte pentru această comemorare cu plimbări cu tematică literară şi spectacole-lectură.

Directorul Liceului Teoretic Ady Endre din Debrecen, László Türk a relatat că toate liceele din Ungaria s-au alăturat iniţiativei prin care comemorarea morţii lui Ady Endre se va face, marţi, şi în spaţiul online. De la Zalaegerszeg la Budapesta, de la Ráckeve la Oradea, amintirea marelui poet maghiar va fi cinstită prin recitarea unor poezii, lectura unor texte, vernisarea unor expoziţii.

Directorul Liceului Ady Endre din Oradea, Márta Vad a relatat că pe pagina de internet a şcolii este publicată câte o poezie Ady în fiecare zi, proiectul fiind intitulat „100 de zile, 100 de poezii”. Tot de vremurile lui Ady aminteşte şi expoziţia la care sunt expuse obiecte cu o vechime de o sută de ani. Toate unităţile de învăţământ din Transilvania care poartă numele lui Ady Endre au fost invitate, totodată, să recite poezii, iar ca încheiere a acestei serii de programe, în luna noiembrie va avea loc cea de-a 16-a ediţie a Concursului de Recitat Poezii „Ady Endre” din Partium.

Redactorul-şef al revistei maghiare „Várad” din Oradea, László Szűcs a subliniat că, în acest an, revista dedică în fiecare lună spaţiu pentru prezentarea vieţii lui Ady, totodată va fi lansat şi un concurs de dramaturgie. Conform planurilor, în luna mai va fi publicată prima biografie completă a lui Ady Endre: aceasta va prezenta viaţa poetului în 1200 de pagini şi 3 volume.

perfect-tour.ro
X