Ungaria trimite la liturghia papală de la Şumuleu Ciuc cel mai lung tren de pelerinaj din toate timpurile

Ungaria trimite la liturghia papală de la Şumuleu Ciuc cel mai lung tren de pelerinaj din toate timpurile

Compania de căi ferate a Ungariei, MÁV-Start S.A. şi agenţia de turism Misszió Tours vor trimite la drum, pentru a duce credincioşii la liturghia papală de la Şumuleu Ciuc, cel mai lung tren de pelerinaj din toate timpurile – au anunţat organizatorii, vineri, la Szombathely.

La data de 31 mai, trenul va porni de la Szombathely, urmând ca la Budapesta, de acesta să se cupleze vagoane care sosesc de la Pécs, iar la Püspökladány, vagoane din Nyíregyháza şi Debrecen – a declarat la conferinţa de presă László Budai, directorul executiv al agenţiei de turism. Trenul va sosi la Miercurea Ciuc în zorii zilei de 1 iunie.

Pelerinii vor participa la liturghia celebrată în limba latină de Papa Francisc, trenul urmând să se întoarcă în aceeaşi seară în Ungaria. La data de 6 iunie, trenul de pelerinaj din Ungaria va veni din nou în România, pentru a aduce credincioşii la Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. De data aceasta, trenul va pleca din Szombathely, Budapesta şi Miskolc.

Misszió Tours organizează de ani de zile trenuri de pelerinaj, a reamintit episcopul de Szombathely, János Székely.

Este un lucru foarte important că pe aceste trenuri de pelerinaj, credincioşii se pot cunoaşte între ei. Trenul este numit şi „o biserică, o capelă care călătoreşte pe şine”, care oferă şi posibilitatea spovedaniei. Totodată, pelerinii se pregătesc de sosire cu rugăciuni şi cântece, apoi urcă împreună la biserica Sfintei Fecioare Maria de la Şumuleu Ciuc.

„Şumuleu Ciuc este inima spirituală a maghiarilor”, de aceea, faptul că Papa Francisc va vizita acest loc şi se va ruga împreună şi cu credincioşii maghiari, este o imensă bucurie şi un lucru de mare însemnătate – a spus episcopul.

Acesta a mai adăugat că cei care vizitează Transilvania au parte de o experienţă care le îmbogăţeşte sufletul: au ocazia să cunoască şi maghiarii din afara graniţelor Ungariei, ospitalitatea, veselia şi solidaritatea acestora. Potrivit episcopului, „deseori, fraţii noştri maghiari de peste hotare au credinţa mai puternică: atunci când mergem la Şumuleu Ciuc, mergem la acest izvor, în locul în care bate inima naţiunii” – a accentuat János Székely.

MTI

X