FOTO: Super posibilități de odihnă și sport în județul Csongrád din Câmpia Maghiară

FOTO: Super posibilități de odihnă și sport în județul Csongrád din Câmpia Maghiară

Suprafeţele acvatice și numărul ridicat al zilelor însorite atrag o mulţime de turişti în judeţul Csongrád. De-a lungul râurilor şi a braţelor moarte, pe malul lacurilor şi împrejurimea lor, se găsesc numeroase posibilităţi de odihnă, de a practica sporturi acvatice. Ştranduri – cu servicii variate de odihnă şi cazare, funcţionează în 11 localităţi a judeţului! Turiştii pot pescui dacă doresc, având în vedere că în judeţ se află lacuri pe o suprafaţă de 7000 de hectare, cu peste 40 de locuri de pescuit.

Ştrandul Sziksó (Sicşo) aflat la 12 km de Szeged, în localitatea Kiskundorozsma, este locul excursiilor şi a taberelor în sezonul de primăvară-vară. Lacul se găseşte la marginea unei pădurice, cu un bazin pentru copii, şi unul pentru înotători, bazin nămolos, şi un lac cu posibilităţi de a face plimbări cu barca sau cu biciclete de apă. Pentru distracția vizitatorilor au fost construite terenuri de fotbal, terenuri nisipoase pentru volei, terenuri de joacă moderne pentru copii. Sunt locuri anume pentru practicarea gastronomiei în aer liber, mâncăruri la ceaun şi la grătar. Aici se poate pescui, ca şi în colectorul de apă din Maty-éri, loc cunosut pe plan internaţional, aici fiind ţinute concursurile de caiac-canoe.

La hotarul localităţii Sándorfalva, lângă lacul Nádas, se află două gropi de mină, care au fost transformate în două lacuri artificiale. La malul unui lac au ridicat un ştrand nisipos, cu o adâncime începând de la 30 cm, adâncindu-se treptat până la 2-2,5 m. Vizitatorii găsesc şi un bufet cu răcoritoare, pot împrumuta biciclete de apă. Cealaltă groapă de mină a fost transformat în heleşteu.

La 3 km de localitatea Forráskút, se găseşte un lac artificial întins pe o suprafaţă de 3 hectare. Heleşteul este într-un peisaj minunat, tipic regiunii săteşti din această zonă (în lac este înterzis înotul). Printre speciile de peşti găsim crap, somn, ştiuca şi salău.

Pe malul Tisei în Algyő se află un ştrand deschis (fără bilet de intrare), în dezvoltarea căruia s-a învestit mult în trecutul apropiat. Aici sunt numeroase posibilităţi de distracţie, care atrag turiştii: loc pentru 50 de bărci, drum pentru biciclişti, centru de închiriat biciclete, locuri de pescuit.

În oraşul Csongrád (Ciongrad), la gâtul râului Criș, s-a format cel mai lat mal nisipos din Ungaria, care îi dă o atmosferă maritimă, o faleză lungă de aproape 700 m. De siguranţa înotătorilor se ocupă salvatori, în fiecare zi între orele 9 şi 19. Turiştii pot alege dintre numeroasele posibilităţi de distracţie şi odihnă: pot împrumuta bărci, bărci cu motor, pot pescui, pot lua parte la excursii cu biciclete sau pe apă, pe râurile Tisa şi Criș, dar pot gusta mâncăruri la ceaun sau grătar. La sfârşit de săptămână, tinerii se pot distra la discoteci şi concerte în aer liber. Copiii sunt aşteptaţi de tabere de vară, iar pescarii sunt aşteptaţi de Asociaţia Pescarilor Judeţului Csongrád cu programe variate.

În centrul Csongrádului, în apropierea Hotelului Erzsébet, în umbra copacilor se află Băile Termale şi Ştrandul Oraşului. Pe lângă serviciile de sănătate, tratamente, baia are un bazin de înot lung de 50 m, iarna cu bazin acoperit şi bazin pentru copii. De acest loc aparţine și un teritoriu verde mare de 7000 metrii pătraţi, unde se poate face plajă, este loc pentru camping (rulotă şi corturi).

Şi orașul Szentes este considerat un centru de sportiv, cu numeroase posibilităţi de ditracţie şi odihnă. Pentru cei care vor să se odihnească, le stau la dispoziţie băile termale, saune, jacuzzi, iar pentru cei care vor să facă mişcare pot folosi toboganele de apă şi bazinele de înot. Cei mai mici au la dispoziție două bazine pentru copii cu tobogane, jacuzzi şi susurători. Împrejurimea idilă, serviciile diverse servesc la împrospătarea întregii familii. La Szentes şi Mindszent malul Tisei şi malul braţului mort Mártélyi, atrag turiştii cu peisajul sălbatic de la marginea pădurii, cu posibilităţi de odihnă şi sport.

În Hódmezővásárhely ştrandul Hód recomandă diverse forme a recreaţiei, distraţiei, şi a sporturilor acvatice. Pe lângă bazinele descoperite, oaspeţii sunt aşteptaţi şi la saune, cabine cu aburi, masaje răcoritoare, dar este posibilitatea înotului nocturn, se poate juca volei şi fotbal. De-a lungul drumului principal nr. 47, pe teritoriul localităţii Hódmezővásárhely, funcţionează unica pistă de wakeboard pe cablu şi schi nautic, din partea de sud a Ţării. Pista este construită pe un lac cu bază nisipoasă, de o suprafaţă de 4 hectare, realizată de către olandezi, cei care au reuşit să realizeze o atmosferă familială pentru cei care sunt îndrăgostiţi de sporturile nautice.

Baia termală balneo-climaterică Hagymatikum din Makó (Macău) are numeroase bazine de agrement, dar și bazine de înot și și locuri special amenajate pentru copii. Bazinul de înot lung de 50 de m iarna este acoperit. În anul 2007 baia a fost mărită cu un complex al şcolii de înot, cu un bazin acoperit de 25 m, bazin de odihnă şi cu un bazin pentru copii. În clădire funcţionează infrasaună şi o sală de sport. Plimbările pe apa râului Mureş sunt mai interesante şi palpitante datorită cursului rapid al apei şi băncilor nămoloase, călătoare.

Mai mult de o jumătate de secol, porneşte din localitatea Tiszabecs o tură internaţională pe Tisa, nu numai pentru spor vii nau ci, pe traseul judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, cu două popasuri (tabere la Csongrad şi Mindszent), cu sosirea la Szeged.

 

X