Vizita Papei în Ungaria – Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun a dezvăluit de ce se întorce Papa Francisc după vizita din septembrie 2021

Vizita Papei în Ungaria – Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun a dezvăluit de ce se întorce Papa Francisc după vizita din septembrie 2021

După vizita pe care a efectuat-o în Ungaria în septembrie 2021, Papa Francisc a simţit că vrea să petreacă mai mult timp cu maghiarii, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, la o conferinţă de presă care a avut loc vineri, la Vatican, în cadrul căreia au fost anunţate temele principale ale noii vizite papale în Ungaria, care va avea loc între 28-30 aprilie.

Matteo Bruni a amintit că în septembrie 2021, Papa Francisc a participat la slujba de încheiere a celei de-a 52-a ediţii a Congresului Euharistic Internaţional de la Budapesta, iar pe drumul de întoarcere a declarat, pentru jurnaliştii care l-au însoţit la Vatican, că revine cu drag în Ungaria, „pentru a dedica mai mult timp maghiarilor”.
    
Actuala vizită în Ungaria este o îmdeplinire a acelei promisiuni, a subliniat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Matteo Bruni a evidenţiat că de la alegerea sa din 2013, Papa Francisc a efectuat vizite în 60 de ţări, iar vizita sa în Ungaria va fi cea de-a 41-a pe care o efectuează în străinătate.
    
Papa Francisc şi delegaţia sa vor porni de pe Aeroportul Leonardo Da Vinci Roma-Fiumicino şi va ajunge în Ungaria prin Croaţia.
    
Papa Francisc va susţine şase discursuri, toate în limba italiană. Potrivit lui Matteo Bruni, printre temele vizitei în Ungaria se află şi deportarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu toţi cei care au participat la salvarea oamenilor, dintre care purtătorul de cuvânt l-a amintit pe nunţiul apostolic Angelo Rotta şi Giorgio Perlasca.
    
Matteo Bruni a subliniat că vizita apostolică va fi una bogată în întâlniri cu reprezentanţii Bisericii Catolice din Ungaria, cu reprezentanţii politici şi ai societăţii maghiare. Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun a mulţumit Guvernului Ungariei pentru faptul că face tot posibilul ca la programele publice să poată participa un număr cât mai mare de persoane din Ungaria, dar şi din ţările vecine.
    
Purtătorul de cuvânt a explicat că vizita se va desfăşura într-o perioadă liturgică extraordinară, în săptămânile de după Paşte, aşadar mesajul acestei vizite va fi despre viitor, speranţă, deschidere şi încredere.
    
Ne vom afla la câteva sute de kilometri de Ucraina, a subliniat Matteo Bruni, care nu a exclus ca Papa Francisc să vorbească, în cadrul discursurilor pe care le va susţine, şi despre necesitatea păcii.
    
Potrivit lui Bruni, podurile de la Budapesta fac trimitere la relaţiile dintre popoarele europene, iar de la Budapesta, Papa Francisc ar putea să transmită un mesaj către „Europa popoarelor”, pentru trezirea spiritului european originar, care reprezintă, de asemenea, o provocare actuală.
    
Ungaria este o ţară a sfinţilor, a spus purtătorul de cuvânt, menţionând numele lui Sfântul Martin, Sfântul Ştefan şi Sfânta Elisabeta.

MTI

X