Un transilvănean va prelua postul de director general al Muzeului Naţional Maghiar din Budapesta
(MTI) – Pentru a arăta unitatea identităţii culturale naţionale ungare, transferul de cunoştinţe este sarcina cooperării coordonate dintre muzee, a declarat transilvăneanul Szilárd Demeter, care va prelua postul de Director general al Muzeului Naţional Maghiar de la Budapesta din data de 6 martie.
Actualul Director general al Muzeului Literaturii „Petőfi” din Budapesta a fost întrebat joi în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public Radio „Kossuth”.
Szilárd Demeter a caracterizat noul Centru de Colecţii Publice „Széchényi Ferenc” prin metafora: „putere împreună”. Acesta a subliniat că o cooperare coordonată ar trebui să permită Muzeului de Arte Aplicate, Muzeului Naţional Maghiar de Istorie Naturală, Muzeului Naţional Maghiar, Bibliotecii Naţionale „Széchényi”, Muzeului Maghiar al Comerţului şi Industriei Ospitaliere şi Muzeului Literaturii „Petőfi” să ofere împreună un serviciu public, educaţie muzeală şi transfer de cunoştinţe care să arate identitatea culturală naţională maghiară în unitatea sa.
Directorul a adăugat că nu îi place logica de ghetou care, în ultimele decenii, a caracterizat scena artistică în care scriitorii, artiştii vizuali şi muzicienii sunt separate, şi este dificilă trecerea acestor graniţe. Acest lucru nu este benefic, deoarece cultura este un tot unitar, şi a subliniat că, în Ungaria, în perioada 1970-1980, acest lucru era mult mai firesc şi a funcţionat organic.
Muzeul Naţional Maghiar nu este o instituţie care păstrează obiecte prăfuite, ci un centru de cunoaştere, iar prezentarea diversităţii, unităţii şi a complexităţii acestei cunoaşteri este o sarcină benefică, a subliniat Szilárd Demeter.
Privind spre viitor, acesta a afirmat că şi-ar dori ca atunci „când întrebăm pe oricine, pe stradă, 10 din 10 maghiari să poată spune cu exactitate ce este Muzeul Naţional Maghiar şi de ce merită să intre acolo”.
Întrebat despre proiectul său revoluţionar, Szilárd Demeter a explicat că, după plecarea Directorului general László L. Simon, când au început discuţiile despre identitatea Muzeului Naţional Maghiar, a încercat să caute un răspuns la întrebarea: Dacă, acum, ar trebui să înfiinţăm un muzeu naţional, ce mesaj ar trebui să transmită?
Directorul a subliniat că este vorba despre tot ceea ce este acum împrăştiat, într-o stare de slăbiciune, externalizat în diverse instituţii: „Propunerea mea revoluţionară era despre refacerea unităţii, aşa cum a fost fondată iniţial”.