În Ungaria, va fi lansat un program prin care peste 1 000 de persoane vor putea obţine gratuit un permis de conducere

În Ungaria, va fi lansat un program prin care peste 1 000 de persoane vor putea obţine gratuit un permis de conducere

(MTI) –  Pentru a creşte activitatea de pe piaţa muncii şi pentru atenuarea deficitului de şoferi în sectorul transporturilor şi al transportului de persoane, Ungaria lansează, din data de 1 martie 2024, un program de formare a şoferilor. Programul, care va fi implementat cu o finanţare internă de 1,7 miliarde de forinţi (4,32 milioane euro), va permite unui număr de peste 1 000 de persoane să obţină un permis de conducere, ceea ce poate contribui substanţial la creşterea ocupării forţei de muncă şi la îmbunătăţirea competitivităţii transportului rutier de mărfuri şi de pasageri, a anunţat, joi, într-un comunicat, Sándor Czomba, secretar de stat pentru politica de ocupare a forţei de muncă în cadrul Ministerului Economiei Naţionale din Ungaria.

 Acesta a adăugat că, în ultimii ani, după implementarea cu succes a cursurilor de pregătire a şoferilor, finanţate de stat, OFA Nonprofit Kft. (Societatea Naţională de Utilitate Publică pentru Ocupare a Forţei de Muncă Fără Profit) va lansa un nou program, de la 1 martie 2024, în cadrul căruia va oferi participanţilor posibilitatea să obţină permisele de conducere categoria C, C+E şi D, precum şi cardul care atestă că şoferul are cunoştinţele şi calificările necesare pentru a conduce în mod profesionist. Pe lângă cetăţenia maghiară, condiţiile de participare la concurs sunt: permisul de conducere categoria B, cu vechime de cel puţin 2 ani, aptitudine medicală şi, în funcţie de tipul de pregătire, certificat de competenţă profesională categoria a II-a sau a III-a.
    
Formarea este deschisă persoanelor inactive pe piaţa forţei de muncă, care se află  în căutarea unui loc de muncă, dar şi persoanelor care au deja un loc de muncă. De asemenea, programul ajută persoanele să îşi găsească un loc de muncă prin încheierea de acorduri de cooperare cu angajatorii parteneri care garantează angajarea participanţilor admişi la examen pentru cel puţin 12 luni.
    
În plus, specialiştii de la OFA vor oferi îndrumare participanţilor atât în timpul perioadei de formare, cât şi în timpul perioadei de căutare a unui loc de muncă. Participanţii vor trebui să plătească o contribuţie proprie de maximum 30 %, care va fi rambursată integral de către operator după 12 luni de la finalizarea cu succes a formării şi angajării într-un loc de muncă, ca şofer, corespunzător permisului obţinut, astfel că participanţii vor primi o calificare în mod gratuit.

X