FOTO: S-a dat în funcţiune clădirea renovată a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta

La sfârșitul lunii octombrie a-a dat în funcţiune clădirea renovată a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta. Locaşul central al celei mai importante colecţii de artă plastică din Ungaria a fost complet reconstruit în trei ani. La ceremonia de inaugurare, prim-ministrul Viktor Orbán a declarat că în vâltoarea luptei culturale europene, acum este momentul să ne apăram existenţa culturală, identitatea şi suveranitatea. Viktor Orbán a subliniat că redeschiderea muzeului poartă mesajul că „epoca politicilor culturale legitime de imitare s-a terminat”. Aceste idei nu mai rezistă vremurilor de azi, apun, se pierd, intră în dezagregare – a spus premierul.

MTI/Mohai Balázs

Ca urmare a celor mai mari şi mai cuprinzătoare lucrări de reconstrucţie din istoria muzeului, a fost renovată impunătoarea Sală Romană care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a suferit daune semnificative, de atunci, a fost supusă doar unei renovări superficiale fiind folosită doar ca depozit. A fost modernizat sistemul învechit de încălzire a muzeului, o parte din sălile de expoziţie au fost dotate cu aer condiţionat, mare parte a acoperişului a fost reînnoit, au fost amenajate noi spaţii destinate expoziţiilor, culoare pentru circuitul vizitatorilor, iar în clădire au fost realizate spaţii de depozitare de ultimă generaţie.

Pe lângă renovare, expoziţiile permanente ale muzeului au fost redefinite pentru a reveni la conceptul original al colecţiei. După câteva decenii de absenţă, fondul maghiar de artă se întoarce la Muzeul de Arte Frumoase care, alături de cel egiptean şi greco-roman, prezintă împreună istoria artei universale şi maghiare până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

MTI/Mohai Balázs

Vizitatorii vor putea beneficia de instituţia reînnoită şi de noile expoziţii în două etape. În luna octombrie, vor fi disponibile majoritatea spaţiilor de la parter şi demisol, respectiv aripa Romană renovată, împreună cu expoziţiile de acolo, iar începând cu mijlocul anului 2019, vor putea fi vizitate toate noile expoziţii permanente, potrivit informaţiilor furnizate de muzeu.

MTI

X