Selectați Pagina

Toamna începe cu opera horror-rock pe tema Dracula la Teatrul Jókai din Békéscsaba

Toamna începe cu opera horror-rock pe tema Dracula la Teatrul Jókai din Békéscsaba

Toamna începe cu o operă rock horror la Teatrul Jókai din Békéscsaba: Fantezie Dracula, pusă în scenă de Zoltán Seregi, va fi prezentată pe 16 septembrie la teatrul care a fost extins pentru noua stagiune, beneficiind de un nou depozit de decoruri.

„Dracula este subiectul a numeroase cărţi, filme şi benzi desenate, o figură istorică a secolului al XV-lea şi totodată un erou misterios, terifiant al literaturii fantastice. În piesa „Fantezie Dracula”, el apare ca protagonist al unei opere horror-rock. Este o poveste de ficţiune, evenimentul se concentrează asupra conflictelor convieţuirii româno-maghiare, punctând lupte şi evenimente religioase şi ideologice din trecut care au pregătit dezmembrarea Ungariei istorice” – arată comunicatul teatrului citându-l pe Zoltán Seregi.
    
Lucrarea – după o idee a lui Zoltán Seregi – ar fi fost scrisă mai demult, pentru un concurs de operă-rock, adaptarea poveştii pentru scenă aparţine dramaturgului Tibor Zalán, iar inserţiile lirice poetului István Bella. A intervenit însă decesul poetului laureat al Premiului Kossuth şi a compozitorului Károly Horváth, în urma cărora lucrările au fost oprite. Cu toate acestea, Zoltán Seregi a reluat piesa pe jumătate terminată în cursul stagiunii anterioare – dedicată solidarităţii naţionale -, împreună cu dramaturgul Tibor Zalán şi compozitorul István Szűts, claviaturist al formaţiei Kormorán, au creat lucrarea completă, adăugând texte lirice noi la cele anterioare, pe o muzică complet nouă.
    
După cum a subliniat, István Szűts a prelucrat motive de muzică populară, diferenţiind astfel şi în muzică personajele româneşti şi maghiare.

MTI

X