În Ungaria se va deschide o expoziţie dedicată celei de-a 30-a aniversări a Revoluţiei Române
În toamna aceasta, în Muzeul „Koszta József” din orașul Szentes (județul Csongrád) se va deschide o expoziţie dedicată celei de-a 30-a aniversări a Revoluţiei de la Timişoara. Colecţia publică aşteaptă prezentarea celor care au ajutat participanţii la evenimentele din decembrie 1989, prin transmiterea de donaţii sau în alt mod, a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă MTI, directorul László Farkas.
Şeful colecţiei publice a declarat că scopul proiectului este acela de a aduce un omagiu, după treizeci de ani, Revoluţiei de la Timişoara.
Directorul a spus că nu este vorba, în niciun caz, despre o expoziţie politică, ci se doreşte prezentarea, în primul rând, a jertfei maghiarilor din judeţul Csongrád, a misiunii care la vremea respectivă a fost unică în ţară. Însă izbucnirea revoluţiei nu poate fi separată de sfertul de secol care a precedat-o, perioada dintre 1965 şi 1989, când România a fost condusă de Nicolae Ceauşescu, a adăugat acesta.
László Farkas a atras atenţia asupra faptului că, în persoana lui Sándor Tóth din Hódmezővásárhely, revoluţia a avut o victimă şi în judeţul Csongrád. Încă de la izbucnirea de la 17 decembrie, oamenii din acest oraş maghiar au urmărit desfăşurarea evenimentelor cu mare atenţie şi cu o compasiune adâncă. La 22 decembrie a avut loc o colectă intitulată „Pentru România, pentru Transilvania”, iar donaţiile au plecat în aceeaşi seară către Timişoara asediată, prin intermediul unui convoi de ajutoare care trebuia să treacă prin Arad. Una dintre maşini a fost condusă de Sándor Tóth, în vârstă de 44 de ani, tată a trei copii. La 23 decembrie, noaptea la ora două, şoferul a fost împuşcat mortal pe Podul Decebal. Trupul neînsufleţit al martirului din Ungaria a fost transportat acasă la 27 decembrie, funeraliile sale având loc la 3 ianuarie 1990, când sute de persoane au venit să îl conducă pe ultimul drum pe singura victimă din Ungaria a Revoluţiei din România.
Muzeul aşteaptă până la finalul lunii mai să se prezinte pe cei care au depus orice fel de efort în timpul evenimentelor din decembrie 1989, care au ajutat atunci maghiarii sau românii cu donaţii de alimente, cu transporturi de sânge sau în alt mod.
mti
foto: Constantin Duma/Agerpres