S-a deschis ediţia a IV-a a Festivalului Secuiesc de la Budapesta

S-a deschis ediţia a IV-a a Festivalului Secuiesc de la Budapesta

S-a deschis ediţia a IV-a a Festivalului Secuiesc de la Budapesta, organizatorii evenimentului de trei zile propunând-şi popularizarea culturii şi tradiţiilor secuieşti, prezentarea valorilor naturale şi a gastronomiei locale. Invitatul de onoare din anul acesta este Scaunul Mureş.

„Festivalul prezintă budapestanilor o lume oarecum îndepărtată geografic, dar apropiată sufleteşte, oferind totodată experienţa unei sărbători petrecute în comun” – a spus István Tarlós, primarul general al Budapestei cu ocazia deschiderii festive. El a adăugat că cei peste o sută de expozanţi, precum şi sutele de artişti care vor urca pe scenă vor încerca să contureze o imagine cât mai completă a tradiţiilor nobile care dăinuie de secole. Conform spuselor sale, din program reiese că secuii nu lepădă munca nici în zilele de sărbătoare, ei înglobează în tradiţiile lor inspiraţia pe care o oferă câmpul şi pădurile, iar astfel tradiţiile devin imaginea în oglindă a întregii vieţi trăite de ei. István Tarlós a mai spus că anul viitor invitatul de onoare va fi municipiul Odorheiu Secuiesc.

Vorbind despre cooperarea economică transfrontalieră a amintit de Programul de Dezvoltare Economică a guvernului ungar, care a fost demarat în acea partea a Câmpiei Transilvaniei, care aparţine de judeţul Mureş, din bugetul statului maghiar fiind alocaţi atât în anul 2017, cât şi în anul 2018 câte un miliard de forinţi (aproximativ 15 milioane de lei). Pe baza unei hotărâri adoptate anul trecut, guvernul ungar a subvenţionat peste cinci sute de mici afaceri ardeleneşti cu suma totală de circa 1,5 miliarde de forinţi (aproximativ 22,5 milioane de lei).

Zsolt Láng, primarul Sectorului II al Budapestei a relatat că circa o sută de artizani vor prezenta 1500 de produse, iar publicul va putea asista la 240 de programe culturale. Mai mult, în decursul acestor trei zile, publicul va putea dansa, degusta mâncăruri şi băuturi artizanale şi va putea face cunoştinţă cu caracterul secuiesc ce se distinge prin curaj şi un mod specific de gândire – a spus edilul.

Cuvinte de salut au mai rostit Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

MTI

X