Povestea apei cu puteri tămăduitoare de la Mórahalom

Povestea apei cu puteri tămăduitoare de la Mórahalom

Primul stagiu al istoriei aşezământului pe atunci numit Băile Orăşeneşti a avut loc în anul 1960 cu ocazia forării unei fântâni cu adâncimea de 660 m, care funcţionează până în momemntul de faţă. Apa alcalin-hidrocarbonată a fântânii provine din sedimentele vechii a Mări Pannonice. Apa fântânii AB-13 bogată în minereuri şi jod are tempereatura de 39,5°C, a primit calificativul de apă curativă în 1999 dar şi înainte de aceasta a ajutat mii de bolnavi să se însănătoşească. Aceată apă ajută la tratarea inflamaţiilor şi deteriorării articulaţiilor, a bolilor de coloană, a reumei la articulaţii cât şi a bolilor ginecologice. Analizele de laborator efectuate asupra apei cu ocazia forării noilor sonde au dovedit din punct de vedere statistic efectul curativ al apei în special în privinţa îmbolnăvirilor la articulaţiile de la genunchi şi umeri, astfel că putem considera băile un „centru pentru genunchi şi umeri”. Apa caldă intesifica metabolismul articulaţiilor, a muşchilor, a diferitelor organe, grăbesc absorţia din sânge a substantelor nutritive şi detoxifierea celulelor. Substantele minerale prezente în apă intră în piele şi îşi manifestă în mod special efectul lor benefic. Mişcarea articulaţiilor bolnave în apă devine mult mai uşoară datorită gravitaţiei mult mai reduse.

Oraşul Mórahalom dezvoltă şi extinde de ani de zile, în măsura propriilor sale posibilităţi serviciile în domeniul turismului de sănătate. În 2004 băile au fost complet renovate şi graţie acestor schimbări a primit un nume şi un aspect cu totul nou. Din dezvoltarea Băilor Curative (Termale) Szent Erzsébet care funcţionează ca centru pentru vindecarea genunchilor şi umerilor nu a putut lipsi nici darea în folosinţă a unei noi sonde de foraj.

Apa termală extrasă de la adâncimea de 1.300 m din fântâna B-40 a primit în 2007 calificativul de apă minerală iar după ce a parcurs un lung proces de examinare, în 2009 a primit şi calificativul de apă curativă iar de atunci serveşte bolnavilor, centrului nostru sub numele de Árpád. Apa noii fântâni, asemenea celei vechi, dispune de o înaltă concentraţie de substanţe minerale şi având o tempteratura de 67,5 °C deserveşte tot odată şi sistemul de încălzire al întregului complex. Apa termală de 39,5 C a primit oficial calificativul de apă curativă în 2009 iar numele de apă curativă Erzsébet în 2010. În anul în curs Morahalom s-a îmbogăţit cu alte două ape curative numite Szent László şi Hunyadi Mátyás.

Duarata recomandată pentru băi la fiecare ocazie este de 30-45 minute.

X