GALERIE FOTO: Hajdúszoboszló s-a transformat din Mecca Reumaticilor în Cel Mai Mare Aquapark din Europa

GALERIE FOTO: Hajdúszoboszló s-a transformat din Mecca Reumaticilor în Cel Mai Mare Aquapark din Europa

Cu o istorie bogată de aproape 100 de ani, stațiunea Hajdúszoboszló a știut mereu să se dezvolte, astfel că din Mecca Reumaticilor s-a transformat astăzi în cel mai mare aquapark din Europa, fiind vizitat și  de tineri sau familii.

Hajdúszoboszló este poziţionat în Europa Centrală, în partea estică a Ungariei. Oraşul se află în imediata vecinătate a renumitei puste din Europa, Hortobágy şi a vibrantului oraş Debreţin (Debrecen), la 220 km de Budapesta. Stațiunea dispune de facilităţi excelente de transport; este uşor accesibil prin intermediul autostrăzilor, a căii ferate, precum şi cu avionul, prin Budapesta şi Debreţin.

Fiind aproape de graniţa cu România vă prezentăm distanţele dintre localităţile: Hajdúszoboszló–Oradea 73 km, Hajdúszoboszló–Baia Mare 191 km, Hajdúszoboszló–Satu Mare 125 km, Hajdúszoboszló–Cluj-Napoca 224 km, Hajdúszoboszló–Arad 187 km, Hajdúszoboszló–Timișoara 241 km.

Primul document scris al aşezământului datează din 1075, din timpul regelui Géza I. Într-o scrisoare de donaţie din 2 septembrie 1606 Ștefan Bocskai a dat locuinţă în Szoboszló la 700 de dorobanţi. Mult mai târziu, în urma unor foraje conduse de transilvăneanul Francisc Pávai Vajna în anul 1925. a ţâşnit apa termală de 73 grade Celsius. Acest dar neaşteptat a hotărât principala linie de dezvoltare a oraşului.

De efectele apei ce conţine iod și săruri se pot bucura deja de mai mult de nouă decenii şi oaspeţii care vizitează oraşul. Bazându-se pe apa termală cu renume european, în băile renovate în anul 1999 se oferă în jur de 40 de tratamente medicale. Apa termală este adecvată pentru boli reumatice, ginecologice, precum şi pentru cure suplimentare dupa traumatisme şi tratamente post-operatorii.

În zilele noastre, cel mai mare complex balnear din Europa – Hungarospa – cu celebrele sale  Băi Termale, Ștrand, Aquapark şi Aqua-Palace oferă o experiență de neuitat pe tot parcursul anului pentru oaspeţii veniţi, familiile cu copii mici şi mari, în scop de recuperare şi recreere.

Hajdúszoboszló este oficial clasificată drept o staţiune balneară de excepţie a Ungariei. Pe lângă facilităţile sale binecunoscute, festivalurile de vară, atmosfera prietenoasă a oraşului, apropierea faţă de Hortobágy, pusta maghiară din patrimoniul UNESCO, Debreţinul, precum şi numeroasele atracţii naturale şi arhitecturale din zonă, oferă oaspeţilor posibilitatea de a avea o vacanţă completă. Inima tuturor activităţilor de tratament, wellness şi agrement din Hajdúszoboszló este apa. Aici se află cel mai mare complex balnear din Europa, rezultat al dezvoltării continue a localităţii, care a crescut dintr-un mic orăşel în cea mai vizitată destinaţie după Budapesta, cu 1.327.377 nopţi petrecute în staţiune, conform statisticilor din 2018.

Gama variată a restaurantelor cu terase, cu muzică, garantează exprienţele culinare oaspeţilor săi. Cavalcada programelor culturale, sportive şi de timp liber îmbogăţesc cu noi impresii vizitatorii. Sunt foarte populare festivalurile gastronomice, anual seria evenimentelor în aer liber fiind deschisă în luna mai de Festivalul Berii şi Grătarului, sezonul fiind închis de Festivalul Vinului şi al Alimentelor Bio, organizat în septembrie de către Asociaţia Hotelierilor din Hajdúszoboszló.

Muzeul „Bocskai István”, Muzeul Internaţional Modern, Casa Olarilor, casele tradiționale, bisericile, precum faimoasa Colecţie de Clopote Obrozil pot fi vizitate tot anul.

Nu trebuie să uităm nici de Debreţin şi Hortobágy, precum şi obiectivele turistice oferite de aşezările mai mici din jur. Acestea pot completa sejurul în oraşul balnear cu excursii turistice în aceste zone. Multe persoane – dincolo de tratament – sunt interesate de programele culturale, – recreere, – agrement şi de cunoaşterea tradiţiilor şi moştenirilor naturale ale zonei.

Debrecen

„Triunghiul de Aur”, după cum mai este cunoscută regiunea delimitată de Hajdúszoboszló, Hortobágy şi Debreţin, aşteaptă oaspeţii cu o ofertă turistică ce va satisface toate tipurile de pasiuni. Turiştilor care viziteaza oraşul Hajdúszoboszló le stă la dispoziţie cu o gamă variată de oferte de cazare. Nu mai puțin de 30 de hoteluri, 24 de pensiuni, 1500 de case private si 2 campinguri ce asigură odihnă într-o atmosferă plăcută. Printre altele aici se află trei locații apartinând ce lebrul lanț Hunguest Hotels cu Aqua-Sol, Beke și Apollo.

Informaţii utile: https://www.hungarospa.hu/ro

X