În Ungaria s-a înnoit sistemul de admitere în învăţământul superior
(MTI) – Sistemul înnoit de admitere în învăţământul superior din Ungaria permite instituţiilor să decidă singure care dintre competenţele şi cunoştinţele dobândite ale candidaţilor să fie recompensate cu puncte suplimentare faţă de sistemul anterior centralizat, a declarat, luni, Veronika Varga-Bajusz, subsecretar de stat responsabil pentru învăţământul superior din Ungaria, la canalul de ştiri M1 al postului public de televiziune.
Potrivit politicianului, majoritatea instituţiilor de învăţământ superior acordă puncte suplimentare pentru cei care au bacalaureat de nivel avansat şi competenţe lingvistice, dar există şi unele care recompensează munca voluntară sau calificările profesionale.
Termenul limită pentru înscrierea în învăţământul superior este data de 15 februarie, iar candidaţii pot aplica pentru şase locuri, prin intermediul platformei online de admitere felvi.hu, a adăugat Veronika Varga-Bajusz.
De asemenea, aceasta a mai afirmat că pe site-ul felvi.hu studenţii sunt ajutaţi în orientare şi de un calculator de punctaj. Adică, asta înseamnă că fiecare poate afla la ce secţie are şanse să aplice. Site-ul oferă, de asemenea, o interfaţă comparativă şi arată pentru ce secţii este nevoie de bacalaureat de nivel avansat sau mediu.
Anul trecut, aproximativ 127 000 de persoane s-au înscris la admitere şi 107 000 au reuşit să înceapă studiile superioare, a explicat subsecretarul de stat. După absolvire, aceştia pot afla detalii despre despre perspective, salariile şi oportunităţile de angajare prin intermediul site-ului diplomantul.hu.
În acelaşi timp, se poate constata că tot mai multe persoane doresc să obţină o diplomă. Anul trecut, numărul de candidaţi a crescut cu 30% faţă de anul precedent, a declarat politicianul, şi a dat ca exemplu dublarea numărului de candidaţi cu vârsta peste 30 de ani.
Veronika Varga-Bajusz a mai adăugat că obiectivul guvernului ungar este ca, până în anul 2030, cel puţin o universitate din Ungaria să ajungă printre primele 100 universităţi din lume şi trei universităţi printre primele 100 din Europa.
În acest demers, ajută faptul că doi cercetători, Ferenc Krausz şi Katalin Karikó, care au pornit din instituţii ungureşti de învăţământ superior şi au devenit cercetători de renume mondial, au primit recent Premiul Nobel, a declarat subsecretarul de stat responsabil pentru învăţământul superior din Ungaria.