Un tren cu turiști din Ungaria va porni şi în acest an spre pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

Un tren cu turiști din Ungaria va porni şi în acest an spre pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

(MTI) – Rapidul Secuiesc şi Expresul de Şumuleu Ciuc vor porni şi în acest an, din Ungaria, pentru pelerinajul de la Şumuleu Ciuc. Trenul cu pelerini va pleca în data de 17 mai şi se va întoarce în lunea de Rusalii, au declarat organizatorii, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta.

foto: MTI

Printre principalele evenimente din programul celor patru zile se numără celebrarea sărbătorii Sfânta Maria de la Şumuleu Ciuc, precum şi pelerinajul la Ghimeş, în judeţul Bacău, unde a fost graniţa milenară a Ungariei istorice. László Mosóczi, Directorul general al MÁV-Start, departamentul pentru transportul de călători al companiei ungare de Căi Ferate, a declarat că noutatea programului din acest an este că cele două trenuri de pelerinaj vor face, pentru prima dată, un circuit complet în Transilvania. Potrivit planurilor, trenul de pelerinaj, format din 16 vagoane şi vagoane-restaurant, va fi tractat de o locomotivă care va fi decorată în memoria celebrului scriitor transilvan Tamási Áron, a explicat directorul.
    
László Mosóczi a amintit că ideea primului tren de acest gen a venit în toamna anului 2007, când Agenţia de Turism „Kárpáteurópa” a abordat compania feroviară ungară cu ideea trenului de pelerinaj. De atunci, de la un tren de pelerinaj s-a ajuns la două, iar de la 400 de pelerini la aproape 1 500.
    
Tibor Mező, Director executiv al Agenţiei de Turism „Kárpáteurópa”, a declarat că Expresul de Şumuleu Ciuc va pleca din Szombathely şi va ajunge la Budapesta prin Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom şi Tatabánya. Acolo va fi legat de Rapidul Secuiesc şi cele două trenuri vor pleca împreună spre Transilvania.
    
György Petrus, şeful Agenţiei de Turism „Kárpáteurópa”, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, începând din anul 2008, trenurile de pelerini, Rapidul Secuiesc şi Expresul de Şumuleu Ciuc, au transportat peste 18 000 de pelerini şi au parcurs peste 34 000 de kilometri, în Ungaria şi Transilvania.
    Acesta a precizat că cele două trenuri legate vor avea o lungime de aproximativ jumătate de kilometru.

Ágnes Frigyesy, jurnalist şi preşedinte al Cercului Secuiesc din Budapesta, a declarat că trenul de pelerinaj va colecta bani pentru copiii orfani ceangăi din Făget, judeţul Bacău.

X