Balul Secuiesc de la Budapesta a ajuns la ediția a X-a

Balul Secuiesc de la Budapesta a ajuns la ediția a X-a

MTI) – Noi, maghiarii, trăim întotdeauna doar în măsura în care Ungaria trăieşte, iar Ungaria trăieşte întotdeauna doar în măsura în care maghiarii trăiesc – a declarat sâmbătă seara László Kövér, preşedintele parlamentului ungar, la ediţia a 10-a a Balului Secuiesc de la Budapesta.

În discursul său de salut, preşedintele legislativului a spus: de la întâlnirea de anul trecut, aşa cum spune cântecul popular din Ţara Călatei, „cerul se întunecă din toate părţile, nu se înseninează” – cu alte cuvinte, lumea nu a devenit nici mai sigură, nici mai luminoasă.

„Epidemii, războaie, speculanţi şi cămătari internaţionali însetaţi de sânge, politicieni şi intelectuali europeni care îşi trădează ţara şi naţiunea; distrugerea economică tendenţioasă, îndatorarea financiară şi destabilizarea socială a Europei; migraţia ilegală organizată, cu scopul de a pregăti un schimb de populaţie la scară continentală; agresiunea mentală executată cu mijloace variate, împotriva populaţiei Europene, manipulări psihologice şi biologice fatale ce vizează identitatea de gen a tinerilor noştri” – a înşirat vorbitorul, caracterizând situaţia actuală.


Totodată, preşedintele parlamentului a subliniat că oamenii care se străduiesc să facă bine, sunt capabili de performanţe peste puterea lor, reuşesc să reziste şi să iasă învingători în vremuri şi situaţii dificile. László Kövér a evocat o întâmplare din Ţinutul Secuiesc, al cărei protagonist – prezent la bal în calitate de invitat – a supravieţuit unui accident extrem de grav şi s-a restabilit. După vindecarea sa a fost construită o capelă din buşteni întru mulţumire pentru mila lui Dumnezeu şi un drum al crucii care duce la capelă – a reamintit preşedintele parlamentului, care a recomandat invitaţilor să viziteze capela de la poalele Pietrei Singuratice şi să spună o rugăciune.    

La ediţia a 10-a a Balului Secuiesc organizat de Institutul de Cercetare pentru Strategie Naţională, preşedintele institutului, Jenő Szász a spus în discursul său de bun venit: s-a dorit ca prin acest eveniment să devină o tradiţie şi să întărească sentimentul de unitate. După rostirea discursului, preşedintele institutului a înmânat, împreună cu preşedintele parlamentului, László Kövér, titluri de secui onorific.
    
Încasările balului de caritate din acest an vor fi folosite pentru a ajuta comunitatea maghiară din Transcarpatia.

X