Băile Cetăţii: Ce proprietăți are apa termală din Gyula

Băile Cetăţii: Ce proprietăți are apa termală din Gyula

Băile Cetăţii se mândresc cu o suprafaţă de apă de cca. 5 000 m² şi în total 16 bazine. Apa termală de 72 °C ce izbucneşte la suprafaţă de la o adâncime de 2005 m este recomandată în primul rând la tratarea bolilor aparatului locomotor, bolilor nervoase localizate, la tratamentele de reabilitare în urma accidentelor şi post – operatorii şi la bolile inflamatorii de natură ginecologică. Apa termală cu conţinut alcalin – hidrogen-carbonat – florid și datorită acestui conţinutului ridicat de minerale are o nuanță maronie.

În secţia de tratament deschisă atât vara cât și iarnă, sub supravegherea medicului specialist reumatolog, se poate beneficia de servicii precum împachetări cu nămol, tratamente galvanice şi de electroterapie, băi carbogazoase, băi cu greutăţi, tratamente cu masaj subacvatic, respectiv gimnastică medicală şi înot medical.

Bazine cu apă termală
Apa termală de la Fântâna nr. I, face parte din categoria apelor termale care conţin natriu-hidorgen-carbonat şi produc următoarele efecte după o cură de băi: regenerează organismul, are efect analgezic, reduce reacţiile alergice, calmează sistemul nervos, reduce insomniile, reduce la temperatură normală procesul de inflamaţie, ajută la desprinderea tusei de pe canalele respiratorii, reduce miotonia. Deoarece apa conţine foarte mult siliciu este recomandată pentru foarte multe boli de piele, cum ar fi: eczeme, lichen şi psoriazis.

Piscina pentru masaj cu jet de apă, celebrele „dögönyöző”
Piscina cu apă termală de 31-34 grade (0,9-1,45 m adâncime) pe lângă cunoscutele efecte de până acum este adecvată şi pentru tratamente la gât, umăr sau spate. Şuvoiul puternic de apă şi jetul lat care ţâşneşte în 12 locuri ale bazinului este eficace pentru masarea muşchilor de la gât şi a grupului de muşchi din jurul umerilor.

Jetul de apă pentru masaj vine cu mare presiune şi intensitate. După masajul puternic al acestuia muşchii se destind, iar durerile de gât şi de la umeri scad și dispar.

Fiind cea mai îndrăgită piscină a Băilor Cetăţii, a fost îmbunătăţită şi cu o ciupercă cu jeturi de apă, cu patru puncte masare cu apă şi două duşuri pentru gât.

Bazinul de înot cu apă termală din clădirea „Lovarda” (manej)
Apa termală de 28-30 grade (1,2-1,6 m adâncime) este populară în rândul clienţilor care vor să facă mişcare sau care vor să facă şi sport şi totodată să se şi vindece. Apa din bazinul pentru înot de 20 metri lungime este apă termală de aceea are o culoare maroniu-roşu.

Apa termală este bună pentru dureri la articulaţii, poliartrită, pentru eroziune la coloană, bazin sau umeri şi o recomandăm pentru clienţii care ştiu să înoate bine. Bazinul stă la dispoziţia clienţilor în fiecare zi pe tot parcursul anului. Timpul de înot recomandat în bazin este de 2 x 30 minute pe zi, sau la recomandarea medicului.

Bazinul cu apă termală de 34-35 grade şi 1 metru adâncime este îndrăgit de clienţii care doresc să se regenereze şi de acei clienţi care nu pot folosi Bazinul nr. 1 din cauza temperaturii ridicate a apei termale a acestuia. Asemenea celorlalte bazine, şi acesta aşteaptă oaspeţii în fiecare zi a anului. Timpul recomandat în acest bazin este de 2×30 de minute pe zi sau la recomandarea medicului.

Pentru cine sunt recomandate terapiile cu băi termale?
Pentru persoane care suferă de afecţiuni degenerative ale coloanei vertebrale şi boli de articulaţii, de nevralgie la membre şi şezut, după anumite simptome sau operaţii ortopedice şi neurochirurgicale, tratament în urma unor accidente, în cazul durerilor provocate de osteoporoză şi dureri musculare, la inflamaţii musculare cronice, la inflamaţii ginecologice şi urologice cronice, în caz de angiostenoză, precum şi în cazul bolilor de piele amintite mai sus.

O cură balneară ideală este de 2–3 săptămâni, o dată sau de două ori pe zi câte 20–30 de minute, în cazul în care este nevoie de însoţitor bolnavul poate avea un însoţitor cu el.
Efectul intensiv al apei termale se demonstrează şi prin faptul că poate produce la fel ca medicamentele şi efecte secundare, cum ar fi următoarele simptome: dureri de cap, proastă dispoziţie, dereglări ale somnului, manifestări de hipersensibilitate, nelinişte, poate să provoace şi dureri musculare. În special este foarte important ca fiecare bolnav ce suferă de o boală cronică dacă este posibil să ceară sfaturi – de la un medic de specialitate, sau de la medicul ştrandului – despre temperatura apei şi timpul de scăldat în apa termală.

Baie cu apă termală în cadă

Aceste băi le recomandăm pentru acei clienţi care pot face tratament cu apă termală, dar nu pot sau nu ştiu face tratament în bazinele cu apă termală din motive locomotorii. Efectele acestei modalităţi de tratament sunt aceleaşi cu tratamentul din bazinul cu apă termală.

Terapie cu nămol

La secţia noastră de terapeutică terapia se foloseşte sub formă de mască.

Elementul de bază folosit este nămolul de pe malul Mureşului, pe care îl fierbem cu apă termală într-un cazan special pentru nămol la 100 °C, după care se răceşte la 42°C şi la această temperatură se foloseşte în zonele în care este prescris tratamentul. Efectele sunt favorabile în parte de la căldura care se localizează cu nămol, iar pe de altă parte de la mineralele care ajung în organism cu ajutorul acestei terapii.

În primul rând terapia este recomandată pentru afecţiuni degenerative la coloană sau articulaţii, afecţiuni degenerative la şold, genunchi sau gleznă, şale, la discul intervertebral, inflamaţii musculare care au produs retracţie, leziuni de la sport, după operaţie, leziuni mai vechi, inflamaţii ginecologice etc.
Este contraindicată terapia în cazul inflamaţiilor: de exemplu varice, articulaţii şi inflamaţii acute a căilor inflamatorii.

Băi terapeutice cu greutăţi
Prima terapie cu greutăţi sub apă a fost practicată de Moll Károly la lacul de la Hévíz cu ajutorul unor butuci de lemn.

Astăzi efectuăm această terapie în bazine special amenajate pentru acest scop.
Cu o susţinere sub gât sau subsuori, cu creşterea treptată a greutăţilor (aşezate de brâu sau de picioare) se execută cura de tratament care se face în funcţie de simptomele şi problemele pacienţilor.

Deopotrivă fiecare boală condiţionează unde şi câte greutăţi să se folosească, eventual terapia se poate face şi fără greutăţi.
Din cauza a multor contraindicaţii este important ca zona unde se aplică terapia să fie făcută o radiografie.

Terapia băilor cu greutăţi este cel mai eficace, dacă înainte se face bolnavului masaj clasic sau masaj sub jet de apă, respectiv este recomandat ca după o terapie bolnavul să se odihnească o oră sau o jumătate de oră.

Baie carbonică
Această baie o folosim în terapia noastră în formă de jacuzzi. Sub bazin este aşezat un saturator – cu ajutorul acestuia se omogenizează apa cu dioxidul de carbon – de aici se direcţionează apa minerală cu cea termală în bazinul umplut de jumătate cu apă.

Principalul său efect biologic îl are în creşterea circulaţiei periferice şi îmbunătăţirea capacităţii: vasodilatator, măreşte circulaţia sângelui, scade tensiunea, reglează funcţionarea inimii şi a plămânilor, astfel aceste terapii sunt indicate pentru bolnavii de inimă, după infarct, de reabilitare după operaţie la inimă, pentru bolile organelor locomotorii, nevrită, osteoporoză etc. Este eficace şi împotriva stresului. După această terapie nu este indicat bolnavului să facă duş, ci îmbrăcat în halat trebuie să se odihnească cel puţin o oră. În acest timp nu este voie să facă nici o altă terapie.

Masaj terapeutic
Pentru cura de reabilitare masajul medical la secţia de terapie a băilor se efectuează cu ajutorul cărţii de sănătate (TB) programul fiind disponibil doar pentru cetățenii maghiari.

Masajul medical sau terapeutic la băi reprezintă cea mai îndrăgită formă terapeutică.
La masaj, în funcţie de tratamentul prescris de medic, se efectuează masajul clasic suedez.
Scopul acestei terapii este de a relaxa muşchii încordaţi şi convulsivi, a mări fluxul sanguin muscular, iar aceste efecte duc la micşorarea durerilor musculare şi creşte puterea musculară. Însă este important de ştiut că această terapie nu înlocuieşte niciodată gimnastica medicală.
Cel mai des, masajul terapeutic este utilizat la bolile cronice şi convulsii musculare la muşchii de la gât, spate, coapsă.

Masajul terapeutic are un efect benefic pentru articulaţiile şoldului şi a genunchilor şi la atrofierea muşchilor din jurul acestora.

La Salonul Beauty cei interesaţi pot solicita şi alte alternative şi tipuri de masaj, ca de exemplu masaj limfatic, masaj cosmetic, masaj relaxant, masaj cu uleiuri aromatice, care sunt recomandate pentru tot corpul. Acestea nu pot fi solicitate cu cartea de sănătate.

Terapie cu jet de apă pentru masaj subacvatic /Tangento
În limbajul uzual această terapie este cunoscută cu denumirea de Tangento, cu toate că această denumire a primit-o de la aparatul care mişcă apa.

În timpul terapiei bolnavul este întins într-un bazin medical de mare dimensiune, pentru ca părţile corpului care au nevoie de tratament să fie sub apă, iar între timp masajul cu jet de apă se face într-o ordine specială. Presiunea apei este schimbată în funcţie de construcţia corpului bolnavului sau de boala de care suferă.

Tratamentul doar atunci este eficient, dacă tehnica utilizată este potrivită.

În special terapia aceasta este bună pentru coloană, braţe şi coapse. Dar de cele mai multe ori se foloseşte pentru tot corpul.

Este indicat la osteoporoză, precum şi pentru bolnavii care suferă de boala Bechterew, care este un reumatism inflamator cronic, dar şi după terapia în cazul unor inflamaţii musculare.

De multe ori sesizăm că la durerile acute ale musculaturii sau în cazul crampelor musculare masajul terapeutic este insuportabil din cauza durerii, în astfel de condiţii este recomandată terapia cu jet de apă pentru masaj subacvatic.

Gimnastică medicală în apă
Ajută la bolile avansate ale aparatului locomotor, la partea musculară articulaţii sau întreg corpul. Reumatismele inflamatorii pot duce să poată atrage după sine tulburări de statică şi mers cu răsunet pe întreg aparatul locomotor. Acest proces poate fi oprit cu efectuarea regulată a gimnasticii medicale, dar de multe ori nu se poate executa din cauza durerilor.

Însă în apă călduţă articulaţiile se pot mişca fără dureri. Astfel contracţiile involuntare şi crampele musculare permit mişcarea mai uşoară.

Gimnastica medicală în apă se face în grup de 8–10 persoane, într-un bazin special cu apă termală, cu ajutorul şi îndrumarea unui terapeut.
Tratamentul se desfăşoară pe trei grupe: gât-umeri, coloană şi sold-genunchi.
Indicaţii ar fi foarte multe, pentru că este de ajutor la orice cură de reabilitare.

Gimnastica medicală în apă termală ajută şi în cazul deformărilor şi eroziunilor osoase, la coloană, umăr, solduri şi genunchi, iar pe lângă acestea are o importanţă deosebită şi în tratarea bolilor articulare. Este o modalitate foarte eficientă de terapie după operaţii la hernie de disc, rupturi, osteoporoză.

Alte tratamente cu gimnastică medicală

În sala de sport foarte bine amenajată a Băilor Cetăţii există posibilitatea ca bolnavii să facă gimnastică medicală individual sau în grup. Pacienţii sunt grupaţi în funcţie de tipul bolii sau de gravitatea bolii de care suferă.

Munca terapeutului este ajutată de mai multe obiecte (mingi, buzdugane, panglici, spaliere etc.).

Considerăm că este deosebit de important ca bolnavii noştri să meargă acasă cu informaţii utile, astfel terapeutul îi învaţă mai multe exerciţii de gimnastică medicală pe care le pot executa şi acasă singuri.

La întocmirea acestor exerciţii se i-a în considerare forma şi simptomele bolii de care suferă, forţa musculară şi capacitatea de mişcare a bolnavului. Oferim bolnavilor sfaturi despre condiţiile de viaţă şi îi ajutăm să însuşească folosirea corectă a diferitelor obiecte terapeutice.

Tratament complex cu băi terapeutice

Este o terapie specială în primul rând folosită pentru bolile locomotorii care ating mai multe zone, sau în urma operaţiei de coloană, după punerea unei proteze, precum şi pentru bolnavii care suferă de inflamaţii musculare.

Terapia se execută strict sub supravegherea medicului de specialitate. Programul terapeutic este întocmit de medicul primar şef al băilor, program care conţine terapia în apă, gimnastică medicală în sala de gimnastică a băilor şi fizioterapie.
Între tratamente bolnavii se odihnesc la secţia de terapie. Băi terapeutice complexe se fac doar în cursul săptămânii în zilele de lucru. În timpul terapiei se întocmeşte un carton fiecărui bolnav cu tratamentul făcut, iar la controlul medical de la final se întocmeşte un raport medical.

Gimnastică medicală în grup, pentru copii sub 18 ani

Sub îndrumarea unui fizioterapeut şi antrenor de înot de trei ori pe săptămână (marţi, joi şi vineri) se organizează cursuri de înot medical.

La aceste activităţi pot participa copii care primesc o recomandare de la un medic de specialitate, recomandare în funcţie de care doctorul de copii întocmeşte o trimitere pentru cei bolnavi care au coloana strâmbă sau curbată, au probleme de ţinută, stern, şold, dereglări în creşterea membrelor inferioare, astmă, boli de inimă şi cardiovasculare, sunt fără membre inferioare sau superioare, copii care suferă de hipertensiune sau obezitate.

Această formă de terapie este asigurată în întregime de casa de sănătate, fără taxă din partea bolnavului.

Fizioterapie
La secţia de terapie a Băilor Cetăţii cabinetul de fizioterapie funcţionează cu cele mai moderne aparate.

La cabinetul de electroterapie dispunem de aparate cu frecvenţă mică şi mijlocie, şi dispunem de cele mai cunoscute forme terapeutice: electroterapie cu curent dio-dinamic, electroterapie iono-modulator, cu curent galvanic (Bourgignon, Bergonier), interferenţă, TENS, tratament cu electro-stimulatoare musculare, tratament cu curent cu stimulare selectivă.
Se folosesc mai multe tipuri de tratament cu ecograf: sono-minator, subaqualis.

Centrul dispune şi de aparat pentru magnetoterapie, care ajută în primul rând la eliminarea efectelor unor traume.

Lymphomat este un tratament mai puţin cunoscut, care reglează circuitul limfatic al organismului, astfel este folosit în caz de accidente, în cazul unui edem format în urma unor intervenţii chirurgicale, edemul limfatic, şi nu în ultimul rând pentru celulită.

Cu aparatura pentru crioterapie se reduc procesele inflamatorii acute, nevrită: artrită, contuzionări, dureri în cazul unei entorse sau smucituri, sciatică, etc.

 

X