FOTO: S-a dat în folosinţă cel de-al doilea punct de trecere a frontierei pe autostradă între Ungaria şi România
Vineri s-a dat în folosinţă cel de-al doilea punct de trecere a frontierei pe autostradă între Ungaria şi România, în prezenţa miniştrilor de externe ai celor două ţări şi a ministrului transporturilor din România.
Punctul de trecere a frontierei pe autostradă „Nagykereki-Borş II” face legătura între autostrada M4 din Ungaria şi o porţiune de 5 km a autostrăzii A3 din România.
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a declarat cu ocazia evenimentului: noua legătură este o reuşită comună, o bază propice pentru construirea încrederii şi respectului reciproc între cele două ţări. „Dacă ne sprijinim pe această încredere şi pe acest respect comun, putem rezolva şi elimina până şi probleme cele mai sensibile”, a afirmat ministrul. El a remarcat: „o ţară nu-şi poate modifica adresa”, situaţia geografică a Ungariei este determinantă şi pentru interacţiunile cu vecinii. În opinia sa, calitatea relaţiilor de vecinătate depinde şi de conexiuni. În timp ce în Europa de Vest sunt puncte de trecere a frontierei la fiecare 2-3 km, în Europa Centrală această distanţă este de 35-40 km – a atras atenţia ministrul, după care a adăugat: Ungaria are interesul să aibă cât mai multe puncte de trecere a frontierei. Pe graniţa Ungariei cu România s-a înfiinţat acum al 12-lea punct de trecere rutier, iar deschiderea acestuia reduce distanţa medie între punctele de trecere de la 41 la 37 km. Datorită noului punct de trecere a frontierei s-a creat o legătură de trafic expres între Oradea şi Debrecen şi chiar între Oradea şi Budapesta.
Ministrul a reamintit: a trebuit să aşteptăm 5 ani după deschiderea punctului de trecere a frontierei pe autostradă de la Csanádpalota-Nădlac II pentru a putea realiza o nouă legătură expres. El a adăugat: potrivit planurilor, peste 4 ani, în 2024 se va putea deschide şi a treia legătură, între Csenger şi Satu Mare.
Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor din România, Lucian Bode a declarat: Guvernul României consideră o sarcină deosebit de importantă dezvoltarea infrastructurii. În data de 24 august, guvernul a adoptat memorandumul care face posibil acordul interguvernamental privind construcţia drumului expres între Satu Mare şi Csenger. Ministrul român a promis şi el că noul punct de trecere a frontierei pe autostradă între cele două ţări va fi deschis în anul 2024.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a opinat: este de nevoie de asemenea evenimente pozitive în relaţiile dintre România şi Ungaria. El a evocat întâlnirea lui cu Péter Szijjártó care a avut loc pe 26 mai la Bucureşti – cu această ocazie au convenit asupra înfiinţării unei camere de comerţ comune şi despre reuniunea din toamnă a comisiei mixte economice.
Bogdan Aurescu şi-a exprimat consideraţia pentru faptul că partea maghiară, în ciuda situaţiei epidemiologice, permite în continuare tranzitul cetăţenilor români şi deplasarea navetiştilor în regim transfrontalier.
Noul punct de trecere a frontierei este deservit pe partea maghiară de tronsonul de autostradă de 26,5 km care a fost predat recent. Acesta cuprinde printre altele 20 de poduri noi, câte un nod în zona localităţilor Gáborján şi Nagykereki, precum şi câte un punct de oprire şi câte o staţie de măsurare a greutăţii pe osie, aproape 2,5 km de ziduri de protecţie pentru păsări, 540 m de ziduri antifonice. Execuţia a costat în total 231 milioane de euro net.
Pe partea română s-au construit până acum o porţiune de autostradă de 5,3 km conectată la şoseaua Oradea – Satu Mare lângă localitatea Biharia.
Sursa: MTI/viziteazaungaria.ro