Expoziţie dedicată Fridei Kahlo la Galeria Naţională din Budapesta

Odată cu Frida Kahlo, la Budapesta a sosit o legendă, expoziţia dedicată acesteia fiind un eveniment major şi o sărbătoare pentru scena artelor din Ungaria – a spus Péter Fekete, secretar ungar de stat în domeniul culturii, la Galeria Naţională a Ungariei, la vernisajul expoziţiei Frida Kahlo.

„Frida Kahlo a fost femeie, într-un mod asumat, una care a făcut invidioasă multă lume. O femeie care a devenit o figură importantă a picturii mondiale, prin setea şi dragostea ei pentru viaţă, prin pozitivitatea şi, uneori, prin nesiguranţa ei legată de viaţă, respectiv prin felul în care a reprezentat aceste lucruri în imagini”, a explicat secretarul de stat.

Artista fotografă Cristina Kahlo, nepoata surorii pictoriţei a vorbit despre faptul că Frida a reuşit să rămână, graţie personalităţii sale puternice şi intens demarcate, un pictor, în ciuda faptului că şi-a trăit viaţa alături de un artist atât de mare ca Diego Rivera.

José Luis Martínez, secretar de stat mexican pentru cultură a afirmat că arta şi moştenirea artistică a lui Frida Kahlo încântă şi astăzi artiştii, antropologii, psihologii, feminiştii, marxiştii, comunităţile marginale şi nemarginale deopotrivă. Acesta a subliniat că Frida Kahlo a devenit o figură iconică, iar chipul şi picturile sale sunt atât de actuale mereu, încât apar şi astăzi pe vederi, calendare, bijuterii, pantofi, brăţări şi tot felul de produse comerciale. Stilul ei personal a creat o modă şi inspiră şi astăzi artişti şi designeri din întreaga lume, în timp ce casa ei albastră din Ciudad de México a devenit un adevărat sanctuar şi un loc de pelerinaj.

László Baán, directorul general al Muzeului de Arte Plastice şi al Galeriei Naţionale a Ungariei şi-a exprimat recunoştinţa pentru cei care au contribuit la expoziţie, subliniind aportul major al Museo Dolores Olmedo din Ciudad de México, cât şi al unor colecţionari privaţi. Expoziţia de mari dimensiuni prezintă fragmentele semnificative ale vieţii şi operei artistei prin intermediul a 26 de picturi şi 9 desene renumite ale lui Frida Kahlo, respectiv prin intermediul unor fotografii şi imagini video, organizate în cinci secţiuni. La expoziţie sunt prezente şi numeroase autoportrete ale acesteia, dar poate fi văzută şi una dintre primele sale lucrări pe pânză.

Curatorul expoziţiei deschise până la 4 noiembrie este Adriána Lantos.

MTI
MTI Fotó: Balogh Zoltán

X