ESTE OFICIAL: Ungaria impune restricții pentru cei sosiți din România

ESTE OFICIAL: Ungaria impune restricții pentru cei sosiți din România

Ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului ungar a anunţat duminică, la Budapesta, restricţii privind intrarea în Ungaria în legătură cu epidemia de coronavirus. Ungaria trebuie să-şi păstreze siguranţa, să împiedice introducerea virusului din străinătate, a spus Gergely Gulyás la o conferinţă de presă.

La recomandarea corpului operaţional, guvernul a decis să clasifice statele după gravitatea epidemiei de coronavirus în trei categorii – roşu, galben şi verde -, şi să limiteze în consecinţă trecerea frontierei de către persoanele care sosesc din aceste ţări, a explicat Gergely Gulyás.

Ministrul a explicat: în cazul categoriei verzi nivelul de contaminare şi riscul sunt reduse, intrarea în ţară poate fi permisă. În categoria galbenă intră ţările în care situaţia este mai puţin gravă, iar în categoria roşie ţările unde situaţia este gravă.

Se aplică diferite reguli pentru cetăţenii maghiari şi rudele acestora, respectiv pentru cetăţenii altor state. Cetăţeanul maghiar sosit dintr-o ţară cu cod verde poate intra fără control. Cel sosit dintr-o ţară cu cod galben sau roşu va fi supus la frontieră controlului sanitar, după care trebuie să intre în carantină pe o perioadă de 14 zile, cu excepţia celui care poate prezenta două dovezi temeinice din care rezultă că în ultimele 5 zile a efectuat 2 teste de coronavirus negative cu o diferenţă de timp de 48 de ore. Cetăţeanul maghiar sosit dintr-o ţară cu cod galben poate ieşi din carantină după efectuarea primului test de coronavirus, cel venit dintr-o ţară cu cod roşu va avea nevoie de două asemenea teste cu rezultat negativ.

În cazul cetăţenilor altor state, cetăţenii ţărilor cu cod galben pot intra pe teritoriul Ungariei în condiţii identice cu cele ale cetăţenilor maghiari, în schimb nu pot intra în Ungaria cei sosiţi din ţări cu cod roşu, a precizat Gulyás.

Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri fac excepţie de la aceste reguli, precum şi deplasările oficiale, în acelaşi timp însă controlul sanitar poate avea loc şi în asemenea cazuri, a explicat ministrul. El a adăugat: ca şi în perioada anterioară, derogarea de la regulile izolării la domiciliu poate fi obţinută de la poliţie în cazuri ce necesită o apreciere specială, cererea putând fi depusă în limbile maghiară sau engleză.

În legătură cu clasificarea ţărilor, ministrul a precizat: guvernul va reevalua lista ţărilor în fiecare miercuri, în caz de nevoie numărul ţărilor incluse în categoriile galben şi roşu poate creşte. Dacă însă situaţia se înrăutăţeşte dramatic într-o ţară, se vor lua măsuri imediat.

În cazul statelor membre ale Uniunii Europene s-a urmărit în mod special menţinerea libertăţii de mişcare, în măsura posibilităţilor, a afirmat Gergely Gulyás.

Din categoria galbenă fac parte Bulgaria, Portugalia, România şi Suedia, iar din afara UE, Regatul Unit, Norvegia, Rusia, Serbia, Japonia, China şi Statele Unite. În categoria roşie au fost incluse următoarele ţări europene: Albania, Bosnia-Herţegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru şi Ucraina. Tot pe lista roşie au fost trecute ţările din Asia, Africa şi America de Sud, cu excepţiile enumerate mai sus.

În Croaţia, numărul contagiaţilor este redus în pofida creşterii, prin urmare această ţară rămâne deocamdată în categoria verde, a spus ministrul.
Guvernul asigură cheltuielile testelor până în data de 1 august, după care însă aceste cheltuieli vor trebui acoperite de persoanele în cauză, dacă nu doresc să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile după reîntoarcerea dintr-o ţară cu cod galben sau roşu, a precizat.

La întrebarea MTI, Gergely Gulyás a a spus că măsurile de restricţie privind circulaţia intră în vigoare începând de miercuri. El a confirmat că noile măsuri vor fi valabile şi pentru persoanele care se întorc din Grecia pe cale rutieră, prin Serbia.

MTI/viziteazaungaria.ro

X