Selectați Pagina

Din Ungaria vor porni şi anul acesta trenuri de pelerinaj spre Şumuleu Ciuc

Din Ungaria vor porni şi anul acesta trenuri de pelerinaj spre Şumuleu Ciuc

Din Ungaria vor porni şi anul acesta trenuri speciale pentru pelerinii care se vor îndrepta de Rusalii spre Şumuleu Ciuc, acestea fiind operate de agenţia de turism „Misszió Tours” în colaborare cu compania de cale ferată maghiară MÁV-Start, au anunţat organizatorii, la o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Budapesta.

    András Veres, preşedintele Conferinţei Episcopale Catolice Maghiare (MKPK), principalul patron ecleziastic al pelerinajului, a vorbit despre dorinţa pe care fiecare persoană – fie religioasă, fie nu – o are pentru a vedea statuia de la Şumuleu Ciuc a Fecioarei Maria. Pentru ca această întâlnire să aibă loc este nevoie să fii deschis şi să faci sacrificii, despre asta este vorba la acest pelerinaj, a adăugat András Veres.

András Veres, preşedintele Conferinţei Episcopale Catolice Maghiare (MKPK)
MTI/Máthé Zoltán

  
Miklós Soltész, secretarul de stat responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a subliniat că trenurile de pelerinaj oferă oportunitatea ca cei care călătoresc cu ele să se roage şi să petreacă timp împreună. Anul acesta, în umbra războiului, aceste pelerinaje au şi scopul de a detensiona relaţiile dintre oameni, a adăugat oficialul ungar.
    Sunt importante şi destinaţiile pelerinajelor, iar pe lângă experienţa spirituală, trenurile de pelerinaj către Şumuleu Ciuc îmbunătăţesc şi relaţiile dintre maghiari şi români, iar pelerinajul pe care „Misszió Tours” îl organizează în Polonia, la Czestochowa, sunt o confirmare a prieteniei dintre maghiari şi polonezi.
    
László Mosóczi, directorul general al MÁV-Start Zrt., a declarat că anul acesta este cea de-a zecea oară când trenurile de pelerinaj organizate împreună cu „Missizió Tours” pornesc spre ceea ce este, poate, cea mai importantă întâlnire a maghiarilor. Este de aşteptat ca pe cele două trenuri care vor pleca spre Şumuleu Ciuc – denumite „Boldogasszony” şi „Misszió” – să călătorească peste 1600 de pelerini.
    
László Budai, şeful organizatorului „Misszió Tours”, a relatat că interesul este mai mare ca oricând – atât pentru pelerinajul cu trenul, cât şi pentru pelerinajul cu autobuze. Se pare că oamenii au nevoie de ceva de care să se agaţe „în această lume care se prăbuşeşte”, a menţionat László Budai.
    
Trenul de pelerinaj „Boldogasszony” va porni la drum în 25 mai, joi, şi se va întoarce la Budapesta în 28 mai. Trenul de pelerinaj „Misszió”, care include şi vagoane tip cuşetă, pleacă în după-amiaza zilei de 26 mai, vineri, şi porneşte spre Ungaria în seara de sâmbătă după slujba religioasă, urmând să ajungă la Budapesta în dimineaţa Duminicii Rusaliilor.

viziteazaungaria.ro/MTI

X