Contractele de construcţie ale liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad pot fi semnate în curând

Contractele de construcţie ale liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad pot fi semnate în curând

În curând vor putea fi semnate contractele de pentru modernizarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad – a declarat Viktor Orbán, vineri, la întâlnirea de la Dubrovnik a liderilor din China şi din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Prim-ministrul Ungariei a explicat că, având în vedere schimbările profunde şi cuprinzătoare ale economiei şi politicii mondiale, este convins că menţinerea formatului de cooperare dintre China şi Europa Centrală şi de Est (ECE) serveşte un interes european real.

Acesta a mai adăugat că politica ţărilor din Europa Centrală se bazează pe o minte limpede şi pe raţionalitate, de aceea, la baza relaţiilor internaţionale ale acesteia se află „respectul reciproc”, ceea ce se reflectă şi în cooperarea multilaterală cu China, care este un succes.

Şeful guvernului de la Budapesta a semnalat, totodată, că anul acesta se va sărbători cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice dintre China şi Ungaria.

În legătură cu modernizarea liniei de cale ferată dintre Belgrad şi Budapesta, Viktor Orbán a subliniat că cea mai mare investiţie de infrastructură a regiunii se realizează cu contribuţie financiară şi tehnică din partea Chinei. Acest „coridor” va asigura cea mai rapidă cale de transport între China şi partea de vest a Europei, a spus, subliniind şi că proiectul este parte integrantă a iniţiativei de promovare a comerţului liber, intitulat „O centură, un drum”.

Premierul ungar şi-a exprimat speranţa că vor putea fi puse în aplicare şi alte proiecte, de exemplu, legătura feroviară de mare viteză dintre Budapesta şi Bucureşti.

În discursul său, Viktor Orbán a vorbit şi despre creşterea semnificativă a numărului de turişti chinezi care călătoresc în regiunea Europei Centrale, precum şi despre extinderea oportunităţilor de învăţare a limbii chineze.

mti

X