Ceremonie dedicată generalului american care a protejat, în 1919, Muzeul Naţional al Ungariei

Ceremonie dedicată generalului american care a protejat, în 1919, Muzeul Naţional al Ungariei

O plăcuţă memorială dedicată generalului american Harry Hill Bandholtz, care a împiedicat în 1919 transportul în România a comorilor aflate la Muzeul Naţional al Ungariei (MNM) a fost dezvelită, joi, în Grădina Muzeului. În calitate de comandant al misiunii americane, Harry Hill Bandholtz şi-a îndeplinit, în mod excepţional atribuţiile în Budapesta, într-o perioadă grea, a remarcat, în discursul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Ungaria.

David B. Cornstein a adăugat: istoria însă nu este doar ca să ne amintim, ci să şi învăţăm din ea. Primul Război Mondial a fost urmat de a doua conflagraţie, apoi de domnia comunismului în partea estică a Europei, până la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 30 de ani. La puţin timp după aceea Ungaria a aderat la NATO, unde acum maghiari, germani, români şi americani lucrează împreună, ca aliaţi, a spus David B. Cornstein.

Orsolya Pacsay-Tomassich, secretar de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior a aminti că există deja o statuie a lui Harry Hill Bandholtz în Piaţa Libertăţii din Budapesta. Cu ocazia centenarului acţiunilor eroice ale generalui este important de subliniat că generalul este trecut în filele istoriei maghiare, a remarcat oficialul guvernamental.

Relaţia dintre Ungaria şi SUA nu a fost niciodată atât de bună, de la schimbarea de regim, cum este acum, de la depunerea jurământului de către preşedintele Donald Trump, a subliniat Orsolya Pacsay-Tomassich, adăugând: „inamicii noştri de acum o sută de ani s-au transformat în aliaţi, cu care lucrăm împreună pentru a construi o Europă Centrală puternică”.

Benedek Varga, directorul general al MNM a amintit: pe 5 octombrie 1919, Muzeul Naţional al Ungariei a traversat cele mai periculoase momente ale sale, deoarece în faţa clădirii au apărut camioanele armatei române, pentru a transporta o mare parte a colecţiei.
Cu sprijinul său, însă, Harry Hill Bandholtz a salvat muzeul, unde amintirea sa va fi păstrată pentru totdeauna, a spus Varga.
Suvenirurile care se leagă de figura generalului Bandholtz vor fi expuse, până duminică, în rotonda Muzeului Naţional.

viziteazaungaria.ro/MTI

X