Arădeanul Géza Balla de la Podgoria Miniş este Viticultorul Anului în Ungaria

Géza Balla – MTI/Zsolt Szigetváry

Géza Balla a devenit primul viticultor din afara graniţelor Ungariei care a câştigat premiul Viticultorul Anului 2018 în Ungaria. Acordarea distincţiei s-a derulat şi anul acesta în două etape, iar în cea de-a doua câştigătorul din acest an a fost selectat, dintre cinci concurenţi, de către membri ai Academiei Ungare a Vinului (MBA). Pe lângă Géza Balla (regiunea viticolă Miniş-Maderat), în etapa a doua a ajuns şi Tamás Borbély (regiunea viticolă Badacsonyi), Mihály Figula (regiunea viticolă Balatonfüred-Csopaki) şi Csaba Koch (regiunea viticolă Hajós-Bajai şi Villányi) – a anunţat miercuri preşedintele MBA, Zoltán Zilai.

Balla a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI: este o supriză imensă pentru el, că la prima sa nominalizare a câştigat, în calitate de primul viticultor de peste hotare, „premiul Kossuth al lumii viticole”.

Podgoria lui Balla se află în regiunea viticolă Miniş, la 20 de km de Arad. Minişul are o poziţionare geografică excelentă, favorabilă vinurilor roşii prin climă, compoziţia solului (granit, diorit şi ardezie) şi microclima dată de vecinătatea răului Mureş. Regiunea viticolă este o continuare a liniei Villány-Szekszárd.
Podgoria Géza Balla este compusă din 120 de hectare de vie, din care 80 de procente sunt soi albastru şi 20 la sută alb, iar capacitatea de stocare este de 8000 de hectolitri.

MTI

X