Ansamblul Artistic Duna din Ungaria pregăteşte o producţie de teatru şi dans popular intitulată „Poartă secuiască”

Ansamblul Artistic Duna din Ungaria pregăteşte o producţie de teatru şi dans popular intitulată „Poartă secuiască”

(MTI) – Ansamblul Artistic Duna din Ungaria pregăteşte o producţie de teatru-dans popular în două acte, intitulată „Poartă secuiască”, ce urmează să fie prezentată în data de 6 aprilie, în cadrul Săptămânilor Internaţionale de Artă „Primăvară Bartók”, la Sala Müpa din Budapesta. În centrul piesei se află o poartă secuiască bogată în simboluri.

 În timpul spectacolului este realizată o călătorie în trecutul secuimii, prin reînvierea unor dansuri populare demult uitate, amintindu-se şi de originile acestora, se arată în comunicatul pe care ansamblul l-a transmis miercuri agenţiei ungare de presă MTI.
    
Muzica primului act din cadrul spectacolului a fost compusă de Sándor Csoóri Jr., în timp ce redactorul muzical al celui de-al doilea act este István Pál „Szalonna”. Spectacolul este regizat de Zsolt Juhász.
    
„Poarta secuiască reprezintă un simbol al puterii străvechi. Este un edificiu cu semnificaţie sacră, un simbol al credinţei, speranţei şi apartenenţei faţă de Dumnezeu, un fel de canal de comunicare între cer şi pământ. Cei trei stâlpi ai unei porţi secuieşti fac trimitere la unitatea dintre trup, suflet şi spirit. Modelele sculptate ale acestora poartă simboluri de protecţie, milostenie şi binecuvântare, care sunt şi amprente ale energiei universului” – scrie în descrierea spectacolului.
    
Potrivit realizatorilor, intenţia este aceea ca cea mai recentă producţie a Ansamblului Artistic Duna să deschisă un portal între două lumi. În timpul acestui joc spaţiu-timp, spectatorii pot privi trecutul, dansurile, originile şi evenimentele istorice semnificative ale secuilor.
    
În prima parte a spectacolului, dansatorii interpretează o cronică în dansuri a originii secuilor, prin intermediul unui mix de coregrafii în care se regăsesc şi elemente contemporane, totul însoţit de world music. Vor fi prezentate, printre altele, diverse legende despre lumea cerului şi pământului, legenda Lacului Sfânta Ana, va fi evocată răscoala ţărănească a lui Dózsa György, călătoria spre est a lui Kőrösi Csoma Sándor, Siculicidiumul, vărsarea de sânge de la Siculeni şi Preasfânta Fecioară îmbrăcată în Soare, Babba Mária, de la Şumuleu Ciuc.
    
Muzica a fost compusă de Sándor Csoóri Jr. Melodiile sunt inspirate din culegerile lui Bartók Béla, fiind prezentate atât cântece populare în stil vechi, cât şi unele în stil nou, prin folosirea unei game largi de instrumente muzicale prezente în muzica populară secuiască.
    
Cea de-a doua parte a spectacolului va reprezenta un soi de călătorie în Ţinutul Secuiesc prin intermediul dansurilor. Acestea vor fi însoţite de muzică populară secuiască autentică, Orchestra Göncöl interpretând melodii din diverse zone etnografice secuieşti.
    
Comunicatul subliniază că mesajul de pe porţile secuieşti – „binecuvântare celui care intră, pace celui care pleacă” – nu este altceva decât un punct de legătură între trecut şi viitor, pe care Ansamblul Artistic Duna îl va readuce la viaţă pe scenă.

foto: dunamuveszegyuttes.hu

perfect-tour.ro
X