Ungaria va construi pe malul Dunării o pistă pentru biciclete care luminează

Ungaria va construi pe malul Dunării o pistă pentru biciclete care luminează

Ungaria va construi pe malul Dunării o pistă pentru biciclete care luminează, prima porţiune urmând să fie realizată în oraşul Esztergom. Prima astfel de pistă urmează să fie realizată, printr-un program pilot, pe secţiunea de doi kilometri a pistei internaţionale Eurovelo6 din judeţul Komárom-Esztergom, a spus, miercuri, pe postul publici de ştiri M1, László Mosóczi, secretarul de stat responsabil pentru politica de transporturi din cadrul Ministerului Inovaţiei şi Tehnologiei din Ungaria.

Materialul special, care ziua poate colecta şi stoca energia solară, iar noaptea poate da lumină, va fi instalat în şase locuri diferite. Particulele de silicat încorporate în răşină vor fi amestecate cu materialul din care se realizază al patrulea strat a pistei, stratul de uzură, apoi vor fi întinse pe suprafaţa pistei în diferite densităţi, în aşa fel încât luminozitatea obţinută să fie una plăcută, care nu deranjează ochiul uman.

Această soluţie ecologică contribuie la siguranţa circulaţiei nocturne a bicicliştilor, prevenind accidentele, a adăugat secretarul de stat. Oficialul ungar a menţionat, de asemenea, că în urma instalării acestei noi tehnologii, costurile realizării pistei pentru biciclete cresc doar minim, cu 4-5%.

MTI

X