Ungaria interzice importul de produse agricole din Ucraina

Ungaria interzice importul de produse agricole din Ucraina

Guvernul Ungariei se angajează să reprezinte interesele comunităţii agricole maghiare, de aceea, în lipsa unor măsuri semnificative ale UE, interzice temporar importarea în Ungaria a cerealelor şi seminţelor oleaginoase, respectiv a altor produse agricole care provin din Ucraina, similar cu măsurile luate de Polonia, a anunţat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, ministrul a explicat: continuarea proceselor de piaţă actuale ar provoca pagube atât de severe agriculturii maghiare, încât trebuie luate măsuri extraordinare pentru a le opri.
    
István Nagy a adăugat că agricultura din Ucraina funcţionează cu practici de producţie care nu mai sunt permise în Uniunea Europeană, prin urmare, o face cu costuri de producţie extrem de mici. Pe lângă cereale şi seminţe oleaginoase, ţara a început să exporte pe piaţa europeană – bucurându-se de oportunitatea schimbului comercial liber şi al scutirii totale de taxe – cantităţi mari de păsări de curte, ouă şi miere, ceea ce a afectat grav posibilităţile de vânzare ale fermierilor din Ungaria şi din Europa Centrală, a spus politicianul maghiar.
    
Ministrul a subliniat că restricţiile impuse importurilor în Ungaria este una temporară şi va dura până la 30 iunie 2023, iar perioada aceasta poate fi suficientă pentru ca UE să ia măsuri semnificative şi de durată, pentru a regândi scutirea totală de la taxe a mărfurilor ucrainene şi funcţionarea coridoarelor de solidaritate.
    
Potrivit comunicatului, cei din agricultură se aşteaptă ca Uniunea Europeană să asigure condiţii de piaţă echitabile pentru agricultura europeană. Guvernul Ungariei este întotdeauna alături de fermierii maghiari şi protejează agricultura maghiară, a subliniat István Nagy.

MTI

X