Sărbătoarea naţională a Ungariei – Katalin Novák: Avem nevoie de modele de urmat
O naţiune are nevoie de modele de urmat – a subliniat preşedintele Ungariei, Katalin Novák, pe 20 august, la Esztergom, cu ocazia înmânării Ordinului Sfântul Ştefan al Ungariei şi a Ordinului de Onoare al Ungariei.
„Avem nevoie de modele cu care vorbim aceeaşi limbă, cu care împărtăşim o istorie comună, care sunt ca noi şi totuşi, sunt mai mult şi mai buni decât noi. Modele pe care îi putem admira, recunoscându-ne în ei” – a declarat Katalin Novák.
Ordinul Sfântul Ştefan al Ungariei a fost decernat lui Katalin Karikó, cercetător în biologie, şi lui Áron Szilágyi, triplu campion olimpic la sabie, în timp ce călugărul franciscan Csaba Böjte a fost distins de preşedintele ungar cu Ordinul de Onoare al Ungariei.
Katalin Novák a subliniat: pentru cei trei laureaţi, identitatea maghiară este deopotrivă importantă, toţi trei lucrează pentru comunitate şi consideră munca lor ca o un serviciu în folosul celorlalţi. Trăsăturile lor comune sunt umanitatea, importanţa familiei şi faptul că îşi trăiesc viaţa conform principiului „unul pentru toţi”.
Preşedintele Ungariei a spus despre Katalin Karikó: este o cercetătoare care a crezut că o concepţie născută în capul ei va fi o soluţie bună şi viabilă chiar dacă alţii încearcă să o desfătuiască şi să o descurajeze. Ea a fost capabilă să se construiască pe sine profitând de greutăţi şi transmite acest lucru şi tinerilor cercetători care i s-au adresat.
În ceea ce îl priveşte pe Áron Szilágyi, preşedintele a evidenţiat participarea acestuia la programul Stipendium Peregrinum. După cum a spus, Áron Szilágyi s-a angajat să sprijine şi să ajute personal tinerii talentaţi, oferindu-le sprijinul de care a putut profita şi el. De asemenea, ca laureat al premiului Fair Play, el este exemplar prin modul în care îşi tratează adversarii, prin respectul pe care îl arată celorlalţi.
Csaba Böjte s-a angajat să ofere casă şi familie pentru 2500 de copii şi tineri loviţi de soartă, care sunt orfani sau trăiesc în condiţii dificile. Trăind cu angajamentul pentru bunătate, el îşi transmite cunoştinţele şi experienţa într-un mod care este urmat şi de copiii pe care i-a crescut, care tratează cu aceeaşi grijă pe cei aflaţi în nevoie – a spus Katalin Novák.
Potrivit discursului elogiator, cea mai prestigioasă distincţie de stat a fost acordat lui Katalin Karikó ca recunoaştere a carierei ştiinţifice mult apreciate şi pe plan internaţional, care a consolidat reputaţia Ungariei şi a ştiinţei maghiare în întreaga lume şi continuă cele mai remarcabile tradiţii intelectuale maghiare, precum şi ca recunoaştere specială pentru activitatea sa perseverentă în cercetare, timp de decenii, care a deschis noi dimensiuni în medicină.
Áron Szilágyi a fost decorat cu Ordinul Sfântul Ştefan pentru cariera sa sportivă care a consolidat renumele Ungariei şi a sportului maghiar în întreaga lume, carieră ce continuă cele mai nobile tradiţii sportive maghiare, încununată de la o vârstă fragedă de succese internaţionale de excepţie, atât la nivel individual cât şi la nivel de echipă, precum şi ca semn de recunoştinţă pentru exemplul pe care îl dă prin angajamentul său de a sprijini tinerele talente, prin performanţele sale fizice şi mentale remarcabile, cărora li se alătură şi exemplul său de viaţă ca spirit sportiv şi comportament uman.
Călugărul franciscan Csaba Böjte, fondator al Fundaţiei Sfântul Francisc din Deva, a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Ungariei în semn de recunoaştere pentru activitatea sa umanitară, dusă cu o perseverenţă exemplară în sprijinul copiilor transilvăneni care trăiesc în condiţii grele, activitate ce promovează puterea iubirii active, pentru învăţăturile sale cu un impact excepţional care ajută la trăirea providenţei divine la scară umană, precum şi pentru munca sa de o viaţă în serviciul consolidării spirituale a naţiunii maghiare, pe care o susţine cu devotamentul fratelui cel mai mic.
MTI