Premiul Nobel – Katalin Karikó: Cel mai important lucru este să ne facem treaba cu bucurie

Premiul Nobel – Katalin Karikó: Cel mai important lucru este să ne facem treaba cu bucurie

Cel mai important lucru este să ne facem treaba cu bucurie, a declarat Katalin Karikó, luni, în faţa presei, după ce a fost anunţat că a primit Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie de anul acesta, împreună cu Drew Weissman, pentru descoperirile lor care au pus bazele dezvoltării vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm).

După anunţ, Katalin Karikó le-a spus jurnaliştilor şi liderilor Universităţii din Szeged (SZTE) că tinerilor studenţi le transmite mesajul că este important să aibă grijă de sănătatea lor fizică şi psihică, să înveţe să gestioneze stresul.
    
Profesoara şi cercetătoarea SZTE i-a sfătuit pe tineri să se bucure de munca pe care o fac, pentru că astfel vor fi din ce în ce mai buni la ceea ce fac. Citându-l pe János Selye, care a devenit cunoscut pentru cercetările efectuate asupra stresului, biochimista a subliniat că trebuie să ne concentrăm numai pe ceea ce putem schimba.
    
Ca răspuns la o întrebare, Katalin Karikó a povestit că mama sa urmărea în fiecare an cine sunt cei care au fost distinşi cu Premiul Nobel şi a avut încredere în faptul că într-o zi va auzi numele fiicei sale. Asta deşi au existat vremuri când nu avea nici loc de muncă, nici o echipă de cercetare, şi a muncit în laborator singură.
    
Academicianul Gábor Szabó, fost rector al SZTE, a declarat că efectele sociale ale cercetării care anul acesta a fost recunoscută cu Premiul Nobel sunt mult mai puternice decât cele ale unor cercetări pentru care a fost acordat premiul în anii precedenţi.
    
Profesorul fizician – care a absolvit instituţia de învăţământ predecesoare a SZTE, Universitatea „József Attila”, în acelaşi an în care a făcut-o şi Katalin Karikó – a spus: este vizibil faptul că cei din comisia Premiului Nobel au fost impresionaţi şi de personalitatea cercetătoarei. În plus faţă de realizările sale ştiinţifice, aceasta ar merita un premiu special şi pentru persistenţa sa uimitoare, deoarece primele experimente legate de ARNm le-a efectuat la Centrul de Cercetare Biologică din Szeged, apoi a continuat această activitate în Statele Unite ale Americii, însă după câţiva ani, cercetările sale nu au mai primit sprijin.
    
Katalin Karikó este o cercetătoare care este un model de urmat pentru tineri, a mai subliniat academicianul.

MTI

X