O expoziţie a sculptorului Virgilius Moldovan va fi vernisată la Seghedin

O expoziţie a sculptorului Virgilius Moldovan va fi vernisată la Seghedin

O expoziţie intitulată Looking for Identity (În căutarea identităţii) ce prezintă creaţiile sculptorului contemporan de origine română Virgilius Moldovan va fi vernisată, joi, la Seghedin (Szeged) în palatul Reök, sediul noului Centru Regional al Artelor (REÖK).

Presa a beneficiat miercuri de un tur special al expoziţiei, cu ocazia căruia istoricul de artă Róbert Nátyi a explicat că aceste opere monumentale ce reprezintă corpuri umane nude au deopotrivă capacitatea de a genera interes în rândurile publicului larg şi de a oferi surprize vizitatorilor familiari cu istoria artei.

Sculptorul Virgilius Moldovan, care trăieşte în prezent la Viena, absolvent al Academiei de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, ne înfăţişează corpul uman într-o manieră absolut radicală, ce rupe cu toate canoanele de frumuseţe. Nudurile sale tălmăcesc cugetări, ne prezintă lumea contemporană – a precizat istoricul de artă.

Sculpturile artistului au dimensiunea celora amplasate în pieţele publice, mărimea acestora fiind câteodată dublul mărimii naturale a corpurilor umane, dar spre deosebire de cele din locurile publice, nu au fost executate din piatră sau bronz, ci din gel siliconic colorat, asemănător ţesuturilor umane. Portretele pot fi caracterizate ca hiper-realiste, dar mărimea lor gigantică le încadrează în curentul suprarealist – a spus istoricul de artă.

În opinia lui Róbert Nátyi, cele douăzeci de sculpturi prezentate în aula şi la etajul doi al palatului Reök, construit în stilul Art Nouveau, pot fi interpretate şi ca o minicolecţie de istoria artei, fiindcă sursele de inspiraţie a multora dintre ele sunt creaţii clasice, Virgilius Moldovan evocându-le pe acestea prin compoziţia sau tema aleasă.

MTI

X