Selectați Pagina

Ministerul de interne din Ungaria a prelungit şi extins valabilitatea codului roşu de caniculă

Ministerul de interne din Ungaria a prelungit şi extins valabilitatea codului roşu de caniculă

(MTI) – Pe baza prognozei HungaroMet, ministerul de interne a prelungit până duminică şi a extins pe noi judeţe codul roşu anunţat în vederea protecţiei sănătăţii persoanelor fără adăpost – a anunţat la Budapesta, subsecretarul de stat pentru afaceri sociale al ministerului.

    Péter Csizi a precizat: măsura face obligatorie pentru toate instituţiile sociale găzduirea persoanelor fără adăpost sau aflate în dificultate, protocolul pregăteşte totodată instituţiile pentru implementarea măsurii.
    El a reamintit că codul roşu a fost declarat de miercuri până vineri, în conformitate cu alerta de caniculă de gradul al doilea, iar acum a fost prelungit, deoarece HungaroMet nu a prognozat nicio răcire la sfârşitul săptămânii.
    
În cazul în care sistemul care deserveşte persoanele fără adăpost va deveni supraaglomerat – a precizat el -, aceste persoane trebuie să fie primite şi în spaţiile cu aer răcit a instituţiilor sociale cu alt profil. Din acest punct de vedere, sistemul stă bine, întrucât este utilizat doar în proporţie de 78% – a spus subsecretarul de stat, menţionând: această cifră înseamnă că există 790 de locuri libere disponibile la nivel naţional.
    Péter Csizi a precizat că asistenţii sociali distribuie apă şi ceai rece pe străzi şi avertizează persoanele fără adăpost că este indicat să se retragă în spaţii răcoroase. De asemenea, se face apel la populaţie să sune la serviciul de dispecerat de criză dacă văd o persoană în dificultate – a adăugat el.  
    Conform informaţiilor pe care le-a prezentat, codul roşu este extins şi în unele judeţe în care nu s-a prevăzut căldura extremă în prognozele anterioare.

X