Miercuri începe Sziget Festival 2019 – Pentru concertul lui Ed Sheeran au fost vândute deja toate biletele

Miercuri începe Sziget Festival 2019 – Pentru concertul lui Ed Sheeran au fost vândute deja toate biletele

Pentru prima zi a festivalului „Sziget” din acest an, ajuns la cea de-a 27-a ediţie şi la care invitatul principal este Ed Sheeran, se poate considera că practic s-au vândut toate biletele. Potrivit organizatorilor, şi ultima zi, în data de 13 august, când vor urca pe scenă Foo Fighters şi Twenty One Pilots, va fi probabil tot cu casa închisă.

În acest an vor participa la festival interpreţi din 62 de ţări şi vor fi aproximativ 1.000 de programe. Pe Scena Principală „Dan Panaitescu” vor concerta printre alţii şi National, Macklemore, Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, Martin Garrix, Florence + The Machine şi Johnny Marr. Pe a doua scenă ca mărime, din cortul A38, vor concerta, de exemplu: Frank Turner, Razorlight, CHVRCHES, Xavier Rudd, James Blake, Richie Hawtin, Broken Social Scene şi Metrik. Pe scena Petőfi Rádió – Telekom VOLT vor evolua nu numai interpreţi de top din Ungaria, ci şi interpreţi străini.

„Onorariile celor patru formaţii din ultima zi, 13 august, printre care se numără şi Twenty One Pilots, respectiv Foo Fighters, acoperă bugetul complet din 2016 al scenei principale „Dan Panaitescu”. În acest an onorariile celor nouă headlineri depăşesc, de asemenea, onorariul de vârf plătit până acum la ediţiile precedente”, a declarat, luni, pentru agenţia ungară de presă MTI, Tamás Kádár, organizatorul principal al „Sziget”, în cadrul conferinţei de presă. Conform informaţiilor, onorariile de top pot atinge mai multe milioane de dolari.

Tamás Kádár (foto) a mai vorbit jurnaliştilor şi despre faptul că, în acest an, pentru prima oară, vor urca pe scena principală de la Sziget nu doar interpreţi de muzică. „În cadrul campaniei „Love Revolution”, între concerte, se vor adresa publicului, printre alţii: Jane Goodall, Mesager al Păcii din partea ONU, cercetător de renume mondial, expert în cimpanzei, poetul Emi Mahmoud, activist, Ambasador al Bunăvoinţei la UNHCR sau dansatorul american Drew Dollaz, precum şi dansatoarele Dakota şi Nadia din Elveţia”, a declarat acesta adăugând că, printr-un mesaj video, îşi va transmite gândurile şi Al Gore, fostul vicepreşedinte american, fondator al organizaţiei Climate Reality Project.

Campania festivalului „Sziget”, „Love Revolution”, lansată anul trecut, se concentrează pe protejarea drepturilor omului, combaterea rasismului, protejarea planetei verzi, protejarea mediului înconjurător şi împotriva războaielor. În cadrul campaniei, subiecte precum conştientizarea problemelor de mediu şi protecţia drepturilor omului vor fi prezentate în bogatul program cultural din acest an.
Deşi festivalul începe abia miercuri, aproximativ 10.000 de persoane sunt deja pe insulă. La întrebarea adresată de agenţia ungară de presă MTI, Tamás Kádár a declarat că majoritatea vizitatorilor din străinătate sunt din Marea Britanie, în jur de 18.000, urmaţi de olandezi 14-15.000. Topul continuă cu francezi, germani şi italieni.

Insula „Sziget” este împodobită cu peste 100 de lucrări de artă, sculpturi unice şi instalaţii spaţiale funcţionale; 40 de kilometri de ghirlande luminoase, pentru care s-au utilizat 20.000 de becuri, oferă o atmosferă unică. Au mai fost amplasate, de asemenea, şi 1.000 de felinare. Securitatea este asigurată de 1.200 de paznici şi 100 de angajaţi ai forţelor de ordine. Există o bază medicală cu 600 de specialişti şi 300 de pompieri care lucrează pe insulă. Un echipaj de comandă format din 20 de persoane cu meteorolog şi reprezentanţi ai forţelor armate, precum şi operatori asigură permanenţă 24 de ore.

MTI/Szigetváry Zsolt

X