Selectați Pagina

Expoziţie despre derby-urile Ferencváros-MTK pe trenurile metroului din Budapesta

Expoziţie despre derby-urile Ferencváros-MTK pe trenurile metroului din Budapesta

Timp de o lună de zile pe trenurile liniilor de metrou M2, M3 şi M4 din Budapesta se vor putea vedea cele 36 de tablouri ale expoziţiei MetróArt despre istoria de 119 de ani a derby-urilor de fotbal Ferencváros-MTK, vernisată vineri.

Péter Kirschner, preşedintele Asociaţiei Culturale Evreieşti din Ungaria, organizatoarea expoziţiei a declarat în cadrul conferinţei de presă susţinută vineri: în anul 2014, la 70 de ani de la Holocaust s-au vehiculat nenumărate variante privind posibilele modalităţi de a prezenta participarea comunităţii evreieşti la economie, la cultură sau la sport de-a lungul a mai multor decenii. Péter Szegedi, specialist în istoria sportului a atras atenţia că rivalitatea dintre echipele Ferencváros şi MTK reflectă întreaga cultură legată de fotbalul maghiar, ba chiar mai mult decât atât.

„În anii 1910 fotbalul ungar devenise centrul fotbalului la nivel mondial, cluburile FTC (Ferencváros) şi MTK s-au remarcat foarte repede, masele largi s-au regăsit cu uşurinţă în acestea”, a spus Szegedi, menţionând totodată: deşi MTK niciodată nu s-a declarat un club evreiesc, totuşi, comunitatea evreiască s-a identificat cu acesta, în timp ce Ferencváros era cunoscut drept un cartier de muncitori, astfel formaţia era catalogată drept echipa oamenilor simpli.

Istoricul – autor al textelor tablourilor, împreună cu jurnalistul sportiv Tamás Dénes – a mai amintit că în anul 1933, odată cu ascensiunea formaţiei Újpest, s-a întrerupt hegemonia celor două cluburi, dar aceştia şi-au păstrat, în continuare, rolul determinant în fotbalul din Ungaria. Péter Szegedi a relatat faptul că materialul foto primit de la Muzeul Fradi, respectiv de la Muzeul Olimpic şi al Sportului din Ungaria a fost organizat pe diferite tematici, expoziţia prezintă locaţiile derby-urilor, cele mai cunoscute meciuri ale celor două echipe, finalele de cupă jucate de acestea, precum şi pe jucătorii şi antrenorii care au activat în ambele formaţii.

Pál Orosz, directorul general al FTC a ţinut să sublinieze că în perioada 1903-1921 toate campionatele ungare au fost câştigate de una dintre aceste două echipe.

Tamás Deutsch, preşedintele MTK Budapest a declarat că Fradi şi MTK sunt cele mai prolifice şi cele mai definitorii echipe ale fotbalului ungar, ele deţinând împreună 53 de titluri de campion, dintre care FTC 30, iar MTK 23.

MTI

X