Selectați Pagina

Chiriile din Budapesta au scăzut la minimul ultimilor trei ani

Chiriile din Budapesta au scăzut la minimul ultimilor trei ani

Chiriile din Ungaria au scăzut în septembrie cu peste 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la Budapesta, ultima dată în noiembrie 2017 au fost înregistrate chirii lunare medii precum cele actuale, a transmis portalul de anunţuri imobiliare ingatlan.com.

Potrivit indexului chiriilor – stabilit de Oficiul Central de Statistică şi portalul ingatlan.com – media lunară a chiriilor din capitală este de 390 euro, cu 15% mai mică decât înainte de epidemia de coronavirus.

În celelalte oraşe universitare preţul chiriilor a stagnat mai degrabă, astfel chiria lunară medie a unei locuinţe este de 300 de euro la Debrecen, 280 la Győr, 250 euro la Pécs. În oraşele Nyíregyháza, Miskolc şi Eger chiria lunară medie este de 220 euro, 230 euro, respectiv de 250 euro.

Măsurile destinate opririi extinderii epidemiei de coronavirus, anunţate luni, pot influenţa evoluţia chiriilor în ultima parte a anului. Învăţământul universitar s-a mutat din nou în spaţiul digital în noiembrie, de aceea este posibil ca mulţi studenţi să se întoarcă acasă, astfel oferta de locuinţe de închiriat – care a bătut deja recordul – poate creşte şi mai mult, iar această ofertă extinsă poate induce o nouă scădere a preţului chiriilor.

Potrivit specialiștilor de la ingatlan.com, de pe urma acestei situaţii ar putea avea de câştigat studenţii care se mută în chirie din cauza închiderii căminelor, deoarece ei pot alege din 14 mii de locuinţe de închiriat la Budapesta, respectiv din peste 21 de mii de locuinţe la nivel naţional. Oferta capitalei a crescut într-un an cu 62%, în timp ce oferta naţională, care cuprinde şi celelalte oraşe universitare, este cu 42% mai mare, potrivit datelor portalului.

sursa: MTI

X