Astăzi este Ziua Naţională a Ungariei – Carnavalul Florilor de la Debreţin ajunge și la Oradea
Acesta este primul an când carele alegorice de la Carnavalul Florilor de la Debreţin ajung şi la Diosig, după ce au fost prezentate, pentru cea de-a 13-a oară la Oradea, în cea de-a doua zi de după Ziua Naţională a Ungariei, 20 august, a scris cotidianul maghiar local Bihari Napló. Reprezentanţii autorităţilor locale din judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar, respectiv, ale oraşelor Oradea şi Debreţin au susţinut o conferinţă de presă despre evenimentele transfrontaliere de sărbătoare ale următoarelor zile.
„Atunci când ne pregătim de o sărbătoare, oferim sărbătoriţilor flori, întrucât acestea sunt un simbol al iubirii, bunătăţii şi respectului, care spun mai mult decât nişte simple cuvinte”, a spus preşedintele din partea Fidesz al Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar, Zoltán Pajna. Prin urmare, florile sunt trimise de către organizatori ca semn al iubirii faţă de locuitorii celor două oraşe şi ai judeţului, a adăugat acesta.
La organizarea evenimentelor care au loc pe partea română au participat patru entităţi: Oradea, Debreţin, judeţul Bihor şi Diosig, a specificat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sándor Pásztor, citat de portalul bilingv comun al oraşelor Debreţin şi Oradea, Denagy.hu.
„Cultura este cea care ne leagă cel mai mult, iar o manifestare a acestui fapt o reprezintă evenimentele organizate în comun şi care se desfăşoară pe ambele părţi ale frontierei”, a constatat viceprimarul oraşului Debrecen, Szabolcs Komolay. În opinia sa, un astfel de eveniment este şi Carnavalul Florilor, care vine la Oradea pentru cea de-a 13-a oară. Viceprimarul a invitat apoi orădenii să participe la evenimentele din cadrul Carnavalului Florilor de la Debreţin.
Potrivit informării sosite din partea city managerului Oradiei, Dacian Palladi, cinci care alegorice ale carnavalului de la Debreţin vor defila în Oradea la data de 21 august, de la ora 14, până în piaţa centrală, unde seara de la ora 20 va avea loc concertul Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta, numită şi Orchestra celor 100 de viori. Carele alegorice ale celor două oraşe vor reprezenta teatrele din Debreţin şi Oradea, iar compoziţiile florale ale celor două consilii judeţene, cultura vinului din regiunea istorică viticolă a Ierului şi tradiţiile populare maghiare.
Ziua Naţională a Ungariei, 20 august se leagă nu numai de înfiinţarea statului maghiar, ci şi de devoţiunea Sfintei Fecioare Maria, care reprezintă o punte de legătură între maghiari şi români, a accentuat primarul oraşului Diosig, Attila Mados.
mti/viziteazaungaria.ro