Ce loc ocupa Budapesta în topul celor mai bune oraşe de locuit din punct de vedere al calităţii vieţii

Celebrul Economist Intelligence Unit (EIU) a publicat recent analiza orașelor mari din lume, iar analiștii engelizi au hotărât că în Viena este cel mai bine de trăit, iar cel mai rău în Capitala Siriei, în Damasc. Capitala Austriei a detronat metropola Melbourne, care timp de șapte ani a fost pe primul loc. Din cele 140 de orașe luate la puricat, capitala Ungariei, Budapesta a terminat le locul 34. În alcătuirea topului britanicii au luat în considerare calitatea vieții, stabilitatea politică și socială, ordinea publică, sistemul sanitar, calitatea învățământului, situația culturii și a mediului, dar și infrastructura!

Budapesta – MTI/Zoltán Balogh

Conform topului publicat, este prima dată când un oraș european termină pe locul 1, Viena adunând 99,1 de puncte, iar Melbourne doar 98,4. Pe locul trei a urcat Osaka, urmat de Calgary, Sydney, Vancouver și Toronto. Pe locul opt se clasează Tokyo, iar TOP 10 este completat de Coppenhaga și Adelaide.

Viena

Budapesta ocupă un loc excelent pentru un oraș din estul Europei, având în vedere că Praga este abia pe locul 60, Brastislava pe 64,  Varșovia pe 65, iar Belgradul la egalitate cu Bucureștiul pe 82, în schimb ce Kievul este abia pe 118. Capitala Ungariei a luat fața unor orașe precum Dublin, Madrid, Washington, Reykjavík, Boston, Chicago sau Miami.

„Lanterna roșie” Damascul a acumulat doar 30,7 de puncte, dar nu a fost departe de ultimul loc nici capitala Bangladeshului, Dakka (38 p) sau Lagos (38,5) din Nigeria. Conform celor de la EIU, topul a fost influențat și de situația criminalității, instabilitatea socială, prezența terrorismului sau a conflictelor armate. Ultimele 10 locuri sunt completate de orașe precum Karachi (Pakistan), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Harare (Zimbabwe), Tripoli (Libia), Douala (Camerun), Alger (Algeria) și Dakar (Senegal). În acest an cel mai mult a scăzut capitala din Puerto Rico: San Juan a alunecat 21 de locuri până la poziția 89.

 

X