Potrivit unui sondaj marea majoritate a maghiarilor susţin interzicerea smartphone-urilor în şcoli

Potrivit unui sondaj marea majoritate a maghiarilor susţin interzicerea smartphone-urilor în şcoli

(MTI) – Marea majoritate a maghiarilor susţin interzicerea smartphone-urilor în şcoli; 85% dintre ei sunt de acord cu ordonanţa guvernamentală care restricţionează utilizarea telefoanelor mobile, a concluzionat un sondaj recent care a fost comandat de Institutul Szent István şi ale cărui rezultate au fost transmise miercuri către agenţia de presă MTI.

În comunicat se precizează că ordonanţa guvernamentală care limitează utilizarea telefoanelor mobile în şcoli începând din septembrie a fost publicată la începutul lunii august. Măsuri similare au fost deja introduse în Anglia, Franţa, Ţările de Jos, Australia, Grecia şi Finlanda, iar la sfârşitul anului trecut, şi în Suedia, unde smartphone-urile au fost în esenţă interzise în şcoli.
    
Sondajul reprezentativ realizat de Institutul Nézőpont, în cadrul căruia au fost întrebaţi o mie de persoane, a evaluat în ce măsură populaţia adultă din Ungaria consideră că utilizarea smartphone-urilor de către tineri este problematică, respectiv în ce măsură sunt de acord cu noua ordonanţă guvernamentală.
    Au existat patru întrebări: pentru ce folosesc copiii cel mai des dispozitivul, în ce măsură reprezintă o problemă dependenţa de telefon în rândul copiilor, ce părere au respondenţii cu privire la faptul că un copil se poate înregistra legal pe platformele de socializare încă de la vârsta de 13 ani şi dacă sunt de acord ca din toamnă telefoanele mobile să nu poată fi folosite în şcoli, în zilele de şcoală, decât în scop educaţional.
    
Potrivit rezultatelor, 65% dintre respondenţi consideră că cei mici folosesc smartphone-urile în principal pentru divertisment; 21% au indicat ca scop obţinerea de informaţii, iar 9%, menţinerea legăturii cu ceilalţi. Răspunsurile au scos la iveală că în Ungaria aproape că nu există oameni care să nu considere că utilizarea smartphone-urilor reprezintă, într-o oarecare măsură, o problemă pentru copii. Cei cu studii de bază şi cei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 59 de ani văd situaţia ca fiind cea mai gravă, 70%, respectiv 69% dintre aceştia cred că există o mare problemă cu privire la acest subiect. Cei cu studii medii şi cei din Budapesta sunt mai puţin pesimişti: 59%, respectiv 56% dintre ei cred acelaşi lucru. În acelaşi timp, doar 3% dintre cei din Budapesta – care sunt cei mai permisivi – cred că nu există nicio problemă cu utilizarea dispozitivelor, se mai precizează în comunicat.
    
Reglementarea potrivit căreia copiii se pot alătura legal platformelor de social media începând cu vârsta de 13 ani este considerată de majoritatea a fi prea permisivă. Există o singură excepţie: 47% dintre cei din capitală spun că reglementarea este adecvată, şi numai 44% consideră că este prea permisivă. Cu această opinie, cei din Budapesta se diferenţiază de media naţională, unde cei care au o părere mai relaxată sunt aproape de două ori mai mulţi. Cei din afara Budapestei, respectiv cei cu studii de bază ar dori cel mai mult să vadă reglementări mai stricte, 60% şi 66% dintre ei au susţinut acest punct de vedere.
    
Potrivit sondajului, societatea maghiară în ansamblu sprijină într-un număr deosebit de mare (85%) decizia de a limita utilizarea telefoanelor mobile. Cel mai scăzut nivel de acceptare a măsurii (75%) este înregistrat în Budapesta, dar şi acestă rată este una ridicată. Este semnificativă, însă, diferenţa dintre grupele de vârstă. Şi asta întrucât mai puţin de jumătate dintre tinerii de 18-39 de ani (doar 48%) sunt pe deplin de acord cu restricţia. Pe de altă parte, 70% şi 79% dintre cei aparţinând grupelor de vârstă 40-59 de ani şi de peste 60 de ani susţin pe deplin măsura.

„În ansamblu, se poate spune că majoritatea covârşitoare a populaţiei adulte maghiare (94 %) are o problemă cu utilizarea smartphone-urilor de către tineri, 85% fiind de acord cu ordonanţa guvernamentală care restricţionează utilizarea telefoanelor în şcoli”, mai scrie în comunicat.

perfect-tour.ro
X