Anul viitor, Ungaria va contribui cu 32 de milioane de euro la programe spaţiale

Anul viitor, Ungaria va contribui cu 32 de milioane de euro la programe spaţiale

(MTI) – Ungaria şi-a multiplicat de cinci ori contribuţia financiară la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în ultimii şase ani, iar anul viitor va participa cu o contribuţie de 32 de milioane de euro la programele agenţiei – a declarat însărcinatul ministerial pentru cercetare spaţială duminică, pe aeroportul oraşului Baja.

Orsolya Ferencz a vorbit cu ocazia încheierii taberei pentru elevi de la Baja, în cadrul căreia s-au construit rachete şi dispozitive spaţiale, subliniind că cercetarea spaţială ungară „a început o ascensiune cu viteza rachetei” în ultimii şase ani, de când este coordonată de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior. Acest lucru se vede şi din faptul că adolescenţii au şi ei tot mai multe posibilităţi de a construi rachete în mod independent – a adăugat vorbitoarea.
    Ea a spus că dezvoltarea reţelei de laboratoare CanSat continuă în întreaga ţară, cu scopul de a susţine pregătirea elevilor pentru concursul CanSat al ESA, care promovează industria spaţială. Obiectivul este de a oferi tinerilor de 12-18 ani care sunt interesaţi oportunităţi pentru a construi de rachete şi sateliţi – a adăugat politiciana.

MTI/Kacsúr Tamás

   
Ea a menţionat că cei doi candidaţi unguri, astronautul Tibor Kapu şi astronautul de rezervă Gyula Cserényi, selectaţi pentru programul spaţial ungar Hunor (Hungarian to Orbit), şi-au început pregătirile la Houston pentru misiunea Axiom Space 4.
    De asemenea, ea a reamintit că, din cauza unei probleme tehnice la nava spaţială Boeing Starliner, întoarcerea celor doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională este incertă şi este posibil ca aceştia să revină doar în 2025. Programul ungar trebuie să fie adaptat în funcţie de schimbarea condiţiilor – a spus ea.
    
În acest an, la cea de-a patra tabără de construcţie de rachete, organizată de Asociaţia de Popularizare a Ştiinţelor din Baja, au participat şi cei mai buni elevi unguri din cadrul concursului CanSat, care au lucrat la dezvoltarea de sateliţi.
    Fizicianul Örs Hunor Detre, fondator CanSatLab şi directorul programului, a declarat: CanSat este o simulare la scară mică a unui satelit real, echipat cu sursă de alimentare, senzori, sistem de comunicaţii, elevii având sarcina să construiască acest dispozitiv spaţial.
    
Cercetătorul a precizat că elevii participă la dezvoltarea unui satelit de cercetare, sub îndrumarea Universităţii Tehnice din Budapesta şi cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Comunicaţii şi Mass-media, lansarea dezvoltării fiind planificată pentru luna decembrie 2025. Elevii vor putea dezvolta cinci module pentru acest satelit. În cadrul pregătirea de la Baja, elevii au primit asistenţă din partea unor cercetători spaţiali şi ingineri, precum şi consiliere online de la experţi străini, cu privire la dezvoltarea modulelor – a adăugat fizicianul.
    
Róbert Pausch, preşedintele Asociaţiei de Popularizare a Ştiinţelor din Baja, a declarat: 17 elevi au luat parte la construcţia rachetei, iar la demonstraţia din ultima zi, duminică, organizată cu porţile deschise, au lansat dispozitivele fabricate din carton şi lemn la înălţimi de 300-400 de metri.

perfect-tour.ro
X