FOTO: La Budapesta s-a inaugurat Centrul Naţional pentru Restaurare şi Depozitare Muzeală, un complex muzeal unic în Europa Centrală!!!

FOTO: La Budapesta s-a inaugurat Centrul Naţional pentru Restaurare şi Depozitare Muzeală, un complex muzeal unic în Europa Centrală!!!

Marți a fost inaugurată la Budapesta Centrul Naţional pentru Restaurare şi Depozitare Muzeală (OMRRK), un complex muzeal unic în Europa Centrală. La inaugurarea centrului s-a subliniat că în Europa există doar două astfel de instituții, una la Londra, ce aparţine de celebrul British Museum, cealaltă la Sankt Petersburg şi aparţine de Muzeul Ermitaj, astfel că centrul predat marţi este încununare unei activităţi, de decenii, cea mai ambiţioasă din punct de vedere al domeniului muzeal din Ungaria. Aceasta are în depozit peste un milion de obiecte culturale, pe care le va îngriji în centru, astfel ca Budapesta să devină şi mai frumoasă, mai modernă, mai verde.

La inaugurea OMRRK a fost prezent și premierul Viktor Orbán, cel care a spus că de o asemenea investiţie în cultură, cum este centrul predat marţi, au fost capabile doar cele mai bogate, puternice naţiuni ale Europei, iar Ungaria a devenit în ultimii ani atât de puternică, încât „în ultimii o sută de ani nu prea am fost atât de bine situaţi”. Instituţia nouă, realizată în cadru Proiectului Budapesta Liget asigură cadrul necesar păstrării şi prelucrării ştiinţifice a obiectelor de artă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară, Muzeului de Artă şi al Galeriei Naţionale a Ungariei.

„Suntem mândri de moştenirea noastră greacă, romană, evreiască şi creştină de câteva mii de ani şi suntem mândri că maghiarii au îmbogăţit, timp de o mie de ani, această moştenire”, a subliniat premierul, care mai apoi a remarcat: atunci când intervine sentimentul că această cultură este ameninţată, „se aprinde imediat un beculeţ roşu în mintea noastră şi trecem imediat la acţiune” – a spus prim-ministrul ungar Viktor Orbán, marţi, la Budapesta, la recepţionarea clădirii Centrului Naţional pentru Restaurare şi Depozitare Muzeală (OMRRK).

MTI
viziteazaungaria.ro

perfect-tour.ro
X