Ecoturism – BOGĂŢII ALE NATURII în jurul orașului Szeged
Dacă doriți să vizitați județul Csongrád din vecinătatea României, atunci trebuie să știți că rămăşiţele luncilor inundabile, a bălţilor şi a mlaştinilor formate de-a lungul râurilor, braţurile moarte rămase după regulariza-rea cursului râului, deşerturile şi lacurile reprezintă partea cea mai atrăgătoare a naturii din această parte a ţării.
Pădurile nisipoase, locurile vii dea lungul Tisei, deserturile şi lacurile sărate, viaţa variată a stufăriilor, formează una din cea mai scumpă parte naturală a Tisei de Jos aparţinînd Rezervaţiei Naturale Puszta. Cu o suprafaţă mai mare de 22 de mii de hectare – mărindu-se treptat cu teritorii noi – rezervaţia a fost înfiinţată în 1976, şi este vizitată în primul rând de iubitorii păsărilor. În rezervaţia naturală a Lacului Peter (care cuprinde trei părţi) şi în rezervaţia de păsări găsit la lacul Büdösszék, sunt organizate excursii conduse de personal calificat. Se merită să fie menţinut separat lacul Bibic, situat înapropierea localităţii Kistelek, cel mai mic din lanţul lacurilor cu apă alcaline găsite între Tisa şi Dunăre.
Valorile nepreţuite a naturii le putem cunoaşte şi admira în expoziţia Casei de prezentare din Valea Tisei, aproape de lacul Feher (Alb) din Szeged, sau în excursiile sistema ce organizate de Administraţia Parcului Naţional Kiskunsag, dar putem face şi excursii individuale în locurile pe care pot fi vizitate.
Rezervaţia Mártély aparţine şi ea de Administraţia Parcului Naţional Kiskunsag cu un teritoriu de 2232 de hectare. Pe lângă reglarea râului Tisa, care a avut loc în secolul trecut, rezervaţia şi-a păstrat peisajul sălba c din secolele trecute, faţada roman că şi natura valoroasă. Acest peisaj este ocro t de lege din 1971, iar din anul 1979 este în vigoarea Pactului Ramsari care ocroteşte natura si fauna râurilor, pe plan internaţional.
Centrul Ecologic al naturii si mediului înconjurător, şi-a ales ca ţel descoperirea, apărarea bogăţiilor naturale a plajului de pe malul Tisei şi trezirea conş inţei a generaţiei noi, de a apăra natura şi mediul înconjurător. Pe un teren lung de 2650 m au fost modelate vechile şanţuri de terasament, casa vanelor (casa barajiştilor), barajul de pe vremuri, copaci strămoşeşti şi sunt prezentate plantele ac-va ce specifice braţului mort a râului. Plantele şi fauna acvatică din zona braţului mort Mártély le putem admira de-a lungul unei plimbări cu barca, cu posibilitatea de a ne opri de trei ori în timpul turei, pe un traseu lung de 4 km.
Parcul Naţional Körös-Maros conţine 13 zone şi se situaează ca o insulă între regiunile cu o cultură agricolă, în partea de sud-est a zonei Alföld (Câmpiei). Zona Cserebökény şi lunca Mureşului sunt situate în între-gime în judeţul Csongrád. Peretele abrupt al râului, băncile de nisip, sălciile vechi de secole, plopi negri şi albi sunt bogăţii a peisajului pădurilor Makó-Landor. Vedem în număr destul de mare plopul negru, o specie destul de rară. Lacul Fehér (Alb) de la Kardoskút, care este una dintre cele Şapte Minuni ale Naturii şi zonele pustii ale Csanádului sunt despărţie de hotarele judeţului. Părţile parcului naţional care se în nd în judeţul Csongrád, fac în total aproape 14 mii de hectare.
Rezervatului natural Körös, i-au fost proiectate tot 13 zone. Pe marginea lacului Nagyszéksós cu ajutorul unui ghid, vizitatorul poate să facă cunoştinţă cu istoria lacurilor sărate. Fauna lacului Madarász (Păsăresc) ne atrage atenţia în timpul excursiilor făcute pe acest pământ interesant. Casa Pădurească şi Populară Verde, din localitatea Mórahalom este punctul de bază regional a ocrotirii naturii şi mediului înconjurător, cu posibilitatea de cazare.
Ocrotirea valorilor naturale speciale şi rare, şi-a ales ca ţel şi Clubul de Ocrotire a Naturii Beretzk Péter, care a ridicat o expoziţie naturală pe marginea şi împrejurimea celui mai lung braţ mort al Tisei, Gyala, unde sunt prezentate plante care majoritatea au dispărut dea lungul anilor, în timpul reglării râului. Posibilităţi de a face excursii sunt date şi de fâneţele şi livezile de pe marginea lacului sărat Lodri din Zákányszék. Traseul poate fi făcute în grupuri, conduse de ghid, pe jos sau cu caleaşca trasă de cai. La sfârşitul plimbării se poate lua o cină la ceaun sau grătar, în popasul pădurii, făcând cunoştiinţă cu arta culinară locală. Sunt foarte preferate plimbările făcute călare pe câmpiile maghiare, excursiile cu bicicleta sau plimbările organizate de către Asociaţia urbană a ocrotitorilor naturii din Csongrád, în peisajul Rezervatului Nagyrét din Csongrad; turele cu bicicleta pornind din „Satul apelor” Szegvár vizitând regiunea Makó.
Dintre colecţii se ridică cea mai tânără grădină zoologică a ţării, Parcul Zoologic din Szeged, deschis în luna mai 1990. Parcul ne prezintă animalele de pe diferite continente, într-un cadru specific locurilor de unde provin, pe o suprafaţă de 40,5 hectare. Parcul se dezvoltă continuu, îi aparţin aproape o sută de specii, cu un număr mai mare de 400 de animale, şi este vizitat de mai mult de o sută de mii de vizitatori pe an. Tot în judeţ se află una din cele mai bogate grădini botanice, ridicată după ce s-a mutat Facultatea clujeană la Szeged, în anul 1922, pe un teritoriu de 17,5 de hectare. Printre atracţiile grădinii găsim floarea sfântă a budiştilor, lacul cu lotusul indian din 1932, grădina cu stânci din împrejurimea lacului, grădina de trandafiri şi, nu în ul mul rând, bradul seciuan, care în zilele noastre creşte destul de rar în Europa. În gradină putem vizita colecţiile din seră, cu ajutorul unui personal calificat în botanică.
viziteazaungaria.ro
csongrad-megye.hu