Ziua Comemorării Holocaustului – În Ungaria este o nouă renaştere evreiască

Ziua Comemorării Holocaustului – În Ungaria este o nouă renaştere evreiască

(MTI) – Există o nouă renaştere evreiască în Ungaria, iar statul maghiar este mândru că poate contribui la aceasta, a declarat ministrul ungar al apărării naţionale, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, cu ocazia Zilei Internaţionale a Comemorării Holocaustului, vineri, la Budapesta, la Centrul Memorial al Holocaustului.

    Kristóf Szalay-Bobrovniczky a spus că în această zi comemorativă aducem un omagiu victimelor unei tragedii europene din care, din păcate, a făcut parte şi Ungaria. Ne aducem aminte de ai noştri, a afirmat ministrul. „Trebuie să ne amintim! Fie ca eroii şi victimele să se odihnească în pace. Fie binecuvântată memoria lor.” – a declarat Szalay-Bobrovniczky.
    
Oficialul ungar a amintit: compatrioţii evrei „s-au alăturat steagului libertăţii maghiare” încă din 1848, la fel cum au luat parte şi la Primul Război Mondial, şi a fost o privare de drepturi atunci când nu au fost lăsaţi să participe la apărarea naţională şi au fost forţaţi să desfăşoare munci umilitoare.
    Trebuie să ne amintim, printre alţii, şi de cei care au făcut din uciderea evreilor o politică de stat, de cei care la ordinul cuiva sau din entuziasm au ucis evrei pe malul Dunării. Şi trebuie să ne amintim că statul nu a îndrăznit să se împotrivească şi a devenit părtaş la Holocaust. Nu este permis să uităm indiferenţa şi teama care au împiedicat acţiunea corectă, aşa cum nu trebuie să uităm de eroii care i-au salvat pe cei persecutaţi, chiar şi cu preţul vieţii lor, precum Raoul Wallenberg, Sára Salkaházi, Gábor Sztehlo sau colonelul Koszorús, a spus ministrul ungar al apărării.
    
Trebuie să le vorbim copiilor despre holocaust, despre cât de periculoase sunt unele ideologii, despre cât de valoroase sunt pacea şi securitatea, patria noastră comună, Ungaria, şi cât de valoroasă este comunitatea evreiască din aceasta, a adăugat politicianul maghiar.
    Kristóf Szalay-Bobrovniczky a subliniat că trăim, din nou, momente dificile. Instituţia securităţii internaţionale tot scârţâie. În vecinătate se desfăşoară un război, iar statul evreu a fost atacat. În lumea liberă a început să se facă văzut un nou tip de antisemitism. Comunităţile evreieşti se află sub presiune, cocktailuri Molotov sunt aruncate în sinagogi. Ministrul a adăugat că Ungaria a fost acuzată, complet fără temei, de antisemitism, deşi această ţară este un loc sigur şi pentru evrei. Există o nouă renaştere evreiască în Ungaria, iar statul maghiar este mândru să contribuie la aceasta.
    
În 2005, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 27 ianuarie Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului, în memoria faptului că în 1945, aceasta a fost ziua eliberării lagărului morţii de la Auschwitz de către soldaţii Armatei Roşii.

X